Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2020, 20:26
Čas čítania 1:22
Adel Ghannam

Šéf lekárskej komory žiada od Naďa ospravedlnenie, inak hrozí žalobou. Matovič hovorí o sabotáži a vlastizrade

NEWS
Uložiť Uložené

Šéf Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár reagoval na tlačovku ministra obrany, v ktorej ho obvinil z lobbingu v prospech súkromných laboratórií.

Konflikt predsedu Slovenskej lekárskej komory (SLK) Mariana Kollára na jednej strane a predstaviteľmi vlády Igora Matoviča pokračuje už druhým dňom. 

Začal sa tým, keď sa člen rady SLK Ernest Sivík vyjadril, že smrtnosť na Covid-19 je na úrovni chrípky, pričom prezident komory Marian Kollár to označil za dobrý signál. Zároveň vládu vyzval, aby zvážila celoplošné testovanie. 

„Mne vybilo poistky," reagoval následne premiér Matovič a hovoril o blude. Pýta sa, či naozaj ide významná lekárska autorita v takejto chvíli odkazovať lekárom a zdravotníkom, že nepotrebujú rúška a ochranné pomôcky.

Naď: Klame a zavádza  

Vo štvrtok sa ku kritike SLK pridal minister obrany Jaroslav Naď. Samotného predsedu Kollára obvinil z lobingu v prospech súkromných spoločností, politikárčenia a vyzval členov komory, aby si zvolili nového šéfa. 

 „Keď jeho lobing nevyšiel, zvolal tlačovú konferenciu a začal klamať, zavádzať a spochybňovať testovanie, proti ktorému dva dni predtým nebol," povedal šéf rezortu obrany.

Naď taktiež kritizoval, že dnes Kollár spochybňuje celoplošné testovanie, no na Ústrednom krízovom štábe proti plánu vraj nehlasoval.

Kollár: Nech sa ospravedlní

Kollára nenechali slová ministra obrany Jaroslava Naďa chladným a zvolal tak opätovne tlačovku, kde ministra vyzval, aby sa verejne ospravedlnil, inak vraj zváži žalobu. 

„Vyhlasujem, že som nepresadzoval, ani neloboval sa žiaden svoj ani iný biznis a preto vyzývam pána ministra Naďa, aby svoje tvrdenie preukázal. Ak ho nepreukáže, tak musí nájsť odvahu sa mi čo najskôr ospravedlniť,“ tvrdí Kollár. 

Odporúčané
Druhé kolo celoplošného testovania možno nebude. Minister Naď vyhlásil, že sám nevie, či ho vláda zorganizuje Druhé kolo celoplošného testovania možno nebude. Minister Naď vyhlásil, že sám nevie, či ho vláda zorganizuje 29. októbra 2020, 11:39

Za lobing možno podľa Kollára Naď považoval jeho návrh, aby mohli ambulancie používať antigénové testy počas celoplošného testovania. Lekári by tak nemuseli prísť na odberné miesta, ak by zrovna nemohli a pacienti by prišli k nim do ambulancií. 

Rovnako tak sa Kollár ohradil voči tvrdeniam ministra, ktorý mal podľa jeho slov kritizovať lekárov za to, že sa pýtali odkiaľ zoberú na celoplošné testovanie ochranné prostriedky. Naď mal uviesť, že Štátne hmotné rezervy nie sú supermarket a že je povinnosťou nemocníc si ochranné pomôcky zaobstarať. 

Vo štvrtok podvečer prestrelka pokračovala a paľbu opať spustil Igor Matovič. Ten obvinil Kollára, že aj kvôli jeho slovám sa teraz zdravotníci odhlasujú z víkendového testovania. Matovič to považuje za „sabotáž a vlastizradu".

Domov
Zdieľať
Diskusia