Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2020, 14:06
Čas čítania 0:33
Tímea Krauszová

Nový byt na Slovensku ťa bude stáť skoro 10 priemerných ročných platov

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vyplýva to zo štúdie firmy Deloitte, ktorá porovnávala ceny bytov v Európe.

Zvažuješ kúpu nového bytu? Sen o vlastnom bývaní sa Slovákom aj Čechom z roka na rok vzdiaľuje. Podľa štúdie poradenskej firmy Deloitte stojí nový byt na Slovensku 9,9  priemerných ročných platov. V štúdii porovnávali dostupnosť bývania v 18 krajinách, viac šetriť treba už len v Rakúsku, Srbsku a Česku, píše Denník E.

Najmenej dostupné nové byty sú v Česku

Česko má najhoršiu dostupnosť nového bývania už tretí rok po sebe. Byt s rozlohou 70 m2 by si si tam kúpil za 11,4-násobok priemerného ročného platu, pričom Praha je najdrahšia (3 395 € za meter štvorcový). V priemere taký byt stojí okolo 180-tisíc eur. Pre porovnanie, na Slovensku by si za 70 metrov štvorcových zaplatil 9,9-násobok ročného platu.

Slovensko je v celkovom poradí na 4. najnižšej priečke. Na vrchol rebríčka sa prepracovalo Nórsko, Belgicko a Portugalsko, kde sú byty najdostupnejšie. V Portugalsku by ti na kúpu vystačili štyri ročné platy.

Odporúčané
Prežila vojny, socializmus, no poznačili ju 90. roky. 3,5-miliónový nábytok lekárne sa možno vráti do Bratislavy (Reportáž) Prežila vojny, socializmus, no poznačili ju 90. roky. 3,5-miliónový nábytok lekárne sa možno vráti do Bratislavy (Reportáž) 5. júna 2020, 12:55
Domov
Zdieľať
Diskusia