Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. júna 2020, 16:01
Čas čítania 2:46
Jakub Paulík

Vrútky: Páchateľ musel mať veľmi silnú vnútornú motiváciu, zraniť toľko ľudí s nožom je zložité, tvrdí exkriminalista

Vrútky: Páchateľ musel mať veľmi silnú vnútornú motiváciu, zraniť toľko ľudí s nožom je zložité, tvrdí exkriminalista
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
NEWS
Uložiť Uložené

Krvavá tragédia si vyžiadala dve obete.

Podľa primátora Vrútok Branislava Zacharidesa v dnešných doobedných hodinách 22-ročný Martinčan vpadol do budovy Spojenej školy a Gymnázia J. C. Hronského vo Vrútkach, v ktorej s nožom zabil zástupcu riaditeľky. Okrem toho zranili učiteľku, školníka a dvoch žiakov.

Ako sa neskôr ukázalo, útočník bol bývalý žiak danej školy. Pri úteku z miesta činu ho zastihla privolaná policajná hliadka. Keďže sa proti nej aktívne bránil, páchateľa zastrelili. S našimi otázkami k aktuálnemu prípadu sme oslovili bývalého kriminalistu Mateja Snopka.

Odporúčané
Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) 21. októbra 2019, 14:53
V tomto článku si prečítaš:
  • Aký mohol mať páchateľ podľa exkriminalistu motív
  • Prečo si pravdepodobne vybral za vražednú zbraň práve nôž
  • Ako Snopko hodnotí zásah polície
  • Čo hovorí na takzvané „nesmrtiace zbrane“
  • Ako sa vyjadril k tomu, že sa guľky od zeme odrazili do policajtov

Vrútky
Vrútky Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

Konflikt s členom personálu ako možný motív

Podľa informácií, ktoré aktuálne máme, páchateľ pobodal štyroch ľudí a zabil jednu osobu. Vykonať niečo takého s nožom nie je vôbec jednoduché. Za predpokladu, že nebol trénovaným, musel mať veľmi silnú vnútornú motiváciu. Príčina môže byť úplne prozaická. Páchateľ mohol mať konflikt s jedným z členov personálu školy. Ostatní ho ale mohli začať brániť a strhla sa mela. Vtedy takýto človek bodá hlava nehlava,“ povedal pre Refresher bývalý kriminalista Matej Snopko. Uviedol však aj ďalšie možné príčiny.

Druhým dôvodom mohlo byť to, že išlo o alkoholika, narkomana či duševne chorú osobu. Takýto človek môže zle prijímať informácie od okolia a mohol sa cítiť ohrozený,“ tvrdí. Pri tretej možnosti Snopko zvažoval, že mohlo ísť o páchateľa, ktorý bol nahnevaný na svoje okolie či konkrétne na školu. A týmto spôsobom prejavil svoj silný negatívny vzťah. Ako príklad uviedol masovú vrahyňu Olgu Hepnarovú. Tá v roku 1973 s nákladným autom zámerne vrazila do davu ľudí, čím usmrtila 8 osôb.

Odporúčané
Identitu podpaľača z Bratislavy odhalili do 30 minút. Ako prebiehalo rýchle zadržanie páchateľa? (Rozhovor) Identitu podpaľača z Bratislavy odhalili do 30 minút. Ako prebiehalo rýchle zadržanie páchateľa? (Rozhovor) 28. mája 2020, 8:45

Do úvahy však pripadá aj túžba po sláve, a teda incident, pri ktorom páchateľ narobí veľa škody iba preto, aby si ho všetci pamätali. Ďalej mohlo ísť napríklad aj o tlak po období pandémie koronavírusu. Všade počúvame, že je zle a môže byť ešte horšie. Existujú pritom slabšie povahy, ktoré hľadajú z krízy východisko. Medzi možnosti však určite spadá aj o konflikt z domácnosti, po ktorom sa páchateľ takýmto spôsobom vyventiloval na iných ľuďoch,“ zamyslel sa ďalej.

Vrútky
Vrútky Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

Prečo si páchateľ vybral nôž?

V Amerike takéto útoky prebiehajú prevažne strelnými zbraňami, pretože sú dostupné. Buď si teda vybral jedinú dostupnú zbraň, akú mal po ruke, alebo bol milovník takzvaných chladných zbraní,“ myslí si Snopko. Ako však povedal, nôž si páchatelia berú na útok v prípade, ak chcú vraždiť. Pokiaľ by chceli totiž niekoho iba zraniť, vezmú si so sebou iný nástroj. Postrašiť svoju obeť nožom je podľa skúseného kriminalistu veľmi rizikové, pretože v amoku môže páchateľ prejsť až k vražednému útoku.

Akým spôsobom v takejto situácii zasahuje polícia?

Postupy polície sa menia, ale čo sa týka eliminácie útočníka, policajt musí hlavne uchrániť ohrozené osoby. Pokiaľ sa to však dá a páchateľ neohrozuje na živote aj policajtov, treba ušetriť tiež život páchateľa,“ povedal nám. Podľa dostupných informácií sa však 22-ročný Martinčan s nožom aktívne bránil, a tak musela polícia zasiahnuť.

Veľakrát je zásah veľmi dynamickou situáciou, pri ktorej sa zle rozhoduje. Na Slovensku sú však zanedbávané nesmrtiace zbrane. Tie sú efektívne za predpokladu, že nechceme utratiť života páchateľa. Niekedy je ale ťažké posúdiť, čo je horšie a čo lepšie. Samozrejme musí byť zbraň dostatočne efektívna, lebo s paralyzérom by ste toho veľa nenarobili, ak nechcete, aby vaša žena bola vdova. Malo by ísť teda o zbraň na diaľku,“ tvrdí.

Odporúčané
Krvavý bača z Banskej Bystrice vraždil a znásilňoval mladé ženy. Väzenskú celu si natieral fekáliami Krvavý bača z Banskej Bystrice vraždil a znásilňoval mladé ženy. Väzenskú celu si natieral fekáliami 1. marca 2020, 12:32

Guľky, ktoré sa odrazili do policajtov

Po vojne je každý generál, ale keby som bol pri zákroku, možno dopadnem ešte horšie,“ vyjadril sa k tomu, že sa vraj policajti zranili od guliek odrazených od zeme. „Dnešné zbrane sú omnoho výkonnejšie ako kedysi. Guľka sa teda môže ľahko odraziť. Keď policajti prišli do takej situácie, boli plní napätia a adrenalínu. Keby páchateľ útočil niekde vo väzení, tak zásah nebude prebiehať s takým napätím, ako keď niekto ohrozuje deti v škole.

Ľudia sa môžu smiať, že policajti zbabrali zákrok a poranili seba navzájom. Nikdy ale nesúďme niekoho, keď sme nechodili deň v jeho topánkach. Takúto situáciu neviem posúdiť ani ja ako bývalý kriminalista. Pretože chrániť životy detí v plnej škole je obrovskou zodpovednosťou a stresujúcou situáciou,“ dodal na záver.

Vrútky
Vrútky Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia