Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2019 o 22:03
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Čierny jastrab zostrelený je dokonalou ukážkou realistického vojnového pekla plného nezabudnuteľných scén

Čierny jastrab zostrelený je dokonalou ukážkou realistického vojnového pekla plného nezabudnuteľných scén
Zdroj: Sky
FILMY A SERIÁLY CONVERSATIONS WITH A KILLER: THE TED BUNDY TAPES TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nevieš, čo by si si pozrel? Potom by ti mohli pomôcť naše pravidelné tipy.

Máme tu opäť sobotu, čo znamená, že dorazilo ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. V nej ti už klasicky ponúkneme trojicu skvelých projektov, ktorým by si určite mal dať šancu.

Oskar Almássy – Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down, 2001, réžia: Ridley Scott)

Pre pár týždňami sme tu mali Kráľovstvo nebeské, no a dnes si z bohatej tvorby Ridleyho Scotta pripomenieme vojnovú pecku Black Hawk Down. Tá je inšpirovaná skutočným príbehom elitnej jednotky americkej armády, ktorá bola v roku 1993 poslaná do somálskeho Mogadishu, aby sa stala súčasťou mierovej operácie Spojených národov.

Jej cieľom bolo uniesť niekoľko dôstojníkov tamojšieho diktátora, no zdanlivo bezpečne naplánovaná misia sa rýchlo zmenila na ukrutný boj proti zdrvujúcej presile a útek za nepriateľské línie. Čierny jastrab zostrelený právom patrí k viacerým majstrovským dielam tohto legendárneho režiséra.

Ridley na poli viac než dvoch hodín predviedol špičkové remeslo plné nápaditých a úžasne natočených scén, pričom sa mohol oprieť aj o nabité herecké obsadenie či nezabudnuteľnú hudbu Hansa Zimmera. Ak teda hľadáš mimoriadne kvalitný a poriadne realistický vojnový film, Black Hawk Down bezpochyby splní tvoje požiadavky. 10/10


Barbara Leschingerová – Pravda o afére Harryho Queberta (The Truth About the Harry Quebert Affair, 2018, réžia: Jean-Jacques Annaud)

Pravdepodobne si už unavený z toľkého množstva seriálov, ktoré sa v dohľadnej dobe ani nechystajú ukončiť. My ti prinášame kvalitný krimi miniseriál (10 epizód) so zamotanou zápletkou a s napínavým pátraním po vrahovi.

Odporúčané
Mladý Slovák natočil v spolupráci s HBO dokument o slovenskej autičkárskej mafii. Pozri si prvé ukážky (TRAILER) Mladý Slovák natočil v spolupráci s HBO dokument o slovenskej autičkárskej mafii. Pozri si prvé ukážky (TRAILER) 20. septembra 2024 o 11:30

Úspešný spisovateľ Marcus Goldman hľadá zdroj inšpirácie pre novú knihu. Navštívi svojho vysokoškolského profesora a priateľa, slávneho spisovateľa Harryho Queberta dúfajúc, že mu pomôže prekonať blok. Namiesto toho Marcus zisťuje, že Harryho obvinili z vraždy 15-ročnej Noly, ktorá zmizla pred 33 rokmi a jej telo sa našlo práve na jeho pozemku. Marcus sa púšťa do vlastného vyšetrovania, aby zistil pravdu o nevyjasnenom prípade.

Pravda o afére Harryho Queberta je ako miniséria nenápadným projektom, ktorý si zrejme nezachytil, no jeho knižná predloha sa stala celosvetovým bestsellerom a autor románu sa môže pýšiť niekoľkými literárnymi cenami. Ak si knihu ešte nečítal, tak bude pre teba prekvapením, kto zabil mladú Nolu, pretože s pribúdajúcimi epizódami sa tvoj názor bude určite meniť. Nečakaj žiadne akčné scény, ale klasickú detektívku s vypočúvaním podozrivých a dolapením vraha. 8/10 


Dušan Šutarík – Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (2018, réžia: Joe Berlinger)

Už čoskoro sa do našich kín dostane krimi dráma Ted Bundy: Diabol s ľudskou tvárou so Zacom Efronom v hlavnej úlohe. Pokiaľ sa na snímku chceš patrične naladiť, môžeš si na Netflixe pozrieť 4-dielnu dokumentárnu minisériu Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes.

Stojí za ňou režisér Joe Berlinger, ktorý režíroval aj spomínaný celovečerák. Dokument podáva otrasné svedectvo o jednom z najhorších sériových vrahov celej americkej histórie. Rozpráva ho sám uväznený Ted Bundy prostredníctvom archívnych audio nahrávok.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024 o 13:30

Okrem neho sa dostanú k slovu aj vyšetrovatelia či ľudia, ktorí Bundyho osobne poznali. Mrazivé, desivé, informatívne a veľmi silné. Rozhodne odporúčame. 8/10

Domov
Zdieľať
Diskusia