Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2019, 10:13
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Pár vyrúbal 180 rokov starý dub, chcel ho „presunúť“. Teraz musí zaplatiť takmer 600 000 dolárov

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA
Uložiť Uložené

Nepozdávalo sa im miesto, kde strom vyrástol.

Obrovský, majestátny, zdravý. Dub sa týčil vysoko nad zemou, koruna stromu sa rozrastala do všetkých smerov. Strom rástol až neuveriteľných 180 rokov na chránenom území v severnej Kalifornii.

Na miesto sa nasťahovali Toni a Peter Thompsonovci a rozhodli sa, že strom „presunú“, pretože sa im nepozdávalo miesto, kde vyrástol. Premiestnenie 180 ročného stromu a ďalších dvoch dubov však nevyšlo podľa predstáv. Stromy napokon uhynuli a Thompsonovci za to draho zaplatia. Doslova.

Ilustračné foto

Pár zabil 180 rokov starý dub, chcel ho „presunút“. Teraz musí zaplatiť takmer 600 000 dolárov
Pár zabil 180 rokov starý dub, chcel ho „presunút“. Teraz musí zaplatiť takmer 600 000 dolárov Zdroj: TASR/AP/Carolyn Kaster

Súd rozhodol, že dvojica musí za svoje konanie zaplatiť 586 000 dolárov. Vedome a úmyselne narušili flóru v danej oblasti a tá musí byť zachovaná v prirodzenom stave, informuje Independent.

Pár však trvá na tom, že ich konanie bolo neúmyselné. To si okrem súdu nemyslí ani nezisková organizácia Sonoma Land Trust, ktorá ich žalovala. Thompsonovci vraj opakovane klamali, boli arogantní a nerešpektovali prírodné dedičstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia