Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2019, 16:30
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Keď si robíš srandu z frajerky, spevňuješ svoj vzťah. Spoločný zmysel pre humor je kriticky dôležitý, tvrdí výskum

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Každý dobrý vzťah musí byť založený na tom, že sa ani jeden z dvojice neberie príliš vážne.

Ak sa so svojou frajerkou či frajerom neustále zabávate a zdieľate podobný zmysel pre humor, upevňujete si tak vzťah. Svedčia o tom výsledky mnohých štúdií, ktoré sa uskutočnili za posledných 30 rokov a výskumník Jeffrey Hall z University of Kansas ich analyzoval.

V štúdiách sa dohromady zúčastnilo približne 15-tisíc ľudí, a tak sa z nich dajú vyvodiť zaujímavé závery. Hall neustále rozmýšľal nad tým, ako zmysel pre humor pomáha vzťahu rásť a udržiava ho na zdravej úrovni, pričom napokon zistili, že nejde o individuálny humor, ale o zdieľanie vtipov.

Keď si robíš srandu z frajerky, spevňuješ si vzťah.
Keď si robíš srandu z frajerky, spevňuješ si vzťah. Zdroj: tumblr

Humor je podľa Halla samozrejme dôležitým stavebným faktorom každého zdravého vzťahu, ale keby si bol vtipný a tvojmu humoru by frajerka nerozumela, alebo sa jej nepáčil, veľmi ďaleko spolu nezájdete.

Je preto dôležité, aby mali páry podobný humor, vedeli sa zasmiať na rovnakých vtipoch, dokázali aj z absolútne nevtipnej situácie vytvoriť úsmevný moment a hlavne, aby na seba pomocou vtipov agresívne neútočili.

Ak sa teda so svojou polovičkou neustále dobre zabávate a smejete, treba v tom podľa Halla pokračovať. Konštatuje, že zdieľanie smiechu na každodennej báze je dôležitým indikátorom toho, či medzi vami vôbec existuje romantická príťažlivosť.

Spracované štúdie preto poukazujú na to, že si zo svojho partnera treba neustále uťahovať, avšak zbytočne neprekračovať pomyselnú hranicu zábavy a urážok či agresie. Hall upozorňuje, že ak sa vo vzťahu objavujú nechutné až agresívne vtipy, je možné, že nezostáva len pri humore, ale tieto myšlienky sa presúvajú aj do správania v realite.

Domov
Zdieľať
Diskusia