Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2018, 17:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čínsky vedec geneticky upravil bábätká, teraz je vraj nezvestný

TECH
Uložiť Uložené

Správa, ktorá vyvolala minulý týždeň kontroverziu, sa zamotáva.

Minulý týždeň obletela svet správa o tom, že odvážny čínsky vedec geneticky upravil dvojčatá. Ľudia prijímali správy o experimentálnej úprave génov svojsky, jedna skupina nápad schvaľovala a druhá bola radikálne proti tomu, aby človek do detí takýmto spôsobom zasahoval.

Za úpravou stál čínsky vedec He Jiankui, ktorý vo videu po zverejnení správy vysvetľoval, prečo geneticky do bábätiek zasahoval. Vo svojom prejave rázne odmietol, že by chcel svet posunúť do éry dizajnérskych detí, kedy si budú môcť ľudia vyberať všetko od farbu očí až po budúcu výšku svojich detí. Zasahovanie do prirodzených procesov vzniku človeka je zatiaľ príliš kontroverzné.

Vedec pritom gény prepisoval z jednoduchého dôvodu. Chcel docieliť, aby boli dvojičky Lulu a Nana imúnne voči HIV a ochoreniu AIDS, ktoré mohli zdediť po svojom otcovi. He dokonca priznal, že momentálne už prebieha druhé tehotenstvo, kde svoje prepisovanie génov stihol otestovať.

Napriek tomu, že He je vraj na výskum hrdý, sa zdanlivo dostal do problémov. Univerzita Southern University of Science and Technology v meste Šen-čen sa od kontroverzného výskumu dištancovala a vyhlásila, že He priamo na inštitúcii nepracoval už od februára.

Nielen to, Číňana naposledy na verejnosti videli minulý týždeň na konferencii v Hongkongu, kde výskum na dvojičkách prezentoval, a odvtedy akoby sa po ňom zľahla zem.


Informácie z čínskych médií naznačovali, že He bol zatknutý a skončil v domácom väzení, avšak univerzita správu dementovala. Jej hovorkyňa povedala len toľko, že žiadne informácie momentálne nie sú presné, ale nebude sa k osudu vedca ďalej vyjadrovať.

Čínske úrady údajne mali výskum vyhodnotiť ako porušenie zákonov, a tak zrejme urobili kroky k tomu, aby vo výskume nepokračoval. Zatiaľ nevedno, kde sa momentálne nachádza a čo sa s ním bude v budúcnosti diať.

Domov
Zdieľať
Diskusia