Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2018, 19:43
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Fascinujúci dokument Petera Jacksona odkrýva doteraz nevidené a dokonale zreštaurované zábery z 1. svetovej vojny

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ambiciózny dokument od tvorcu Pána prsteňov vyzerá v oficiálnom traileri naozaj skvele.

Svetoznámy režisér Peter Jackson (Pán prsteňov, Hobit) má okrem fiktívnych príbehov slabosť aj pre históriu. K predmetom jeho záujmu patrí najmä prvá svetová vojna.

Na dokumentárnom filme They Shall Not Grow Old sa podieľal ako režisér a producent a predstaví nám prvú svetovú vojnu tak, ako sme ju ešte nevideli.

Snímka totiž pozostáva kompletne z originálnych záberov z archívu Imperial War Museum. Každé políčko bolo zreštaurované tak, aby bol výsledok podobne intenzívny a silný, ako ho vnímali diváci v čase prebiehajúcej vojny. 

Archív BBC navyše poskytne nezanedbateľnú audio stopu, takže budeme počuť o vojne rozprávať obyčajných ľudí či vojakov.

Podľa traileru môžeme súdiť, že Jacksonovi a jeho tímu sa podarila úžasná práca, keďže 100 ročné zábery sú zreštaurované absolútne dokonale.

Fascinujúci dokument Petera Jacksona odkrýva doteraz nevidené a dokonale zreštaurované zábery z 1. svetovej vojny
Zdroj: Trafalgar Releasing/BBC One

Vďaka Jacksonovmu talentu teda staré dokumentárne zábery dostávajú na pozoruhodnej živosti a naozaj pôsobia, akoby boli nakrútené len pred nedávnou dobou. Ani si nedokážeme predstaviť, koľko dôslednej a trpezlivej práce to muselo tvorcov stáť.

Aj vďaka ich nasadeniu však môžeme očakávať, že They Shall Not Grow Old bude výnimočným dokumentom, ktorý nám Veľkú vojnu predstaví v úplne novom svetle. Do kín vo Veľkej Británii snímka zamieri 16. októbra (říjen) 2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia