Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2018 o 10:38
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Európska komisia podáva návrh na zrušenie striedania letného a zimného času

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Ak ho odobria parlament a členské štáty, zimný čas sa stane minulosťou.

Možno si zachytil prieskum Európskej komisie, ktorý sa snažil zistiť názory ľudí na zmenu letného času na zimný a opačne. Zapojilo sa až 4,6 milióna obyvateľov EÚ, pričom až 80 % súhlasí so zastavením stredania zimného a letného času.

Prieskum však nie je referendom a žiadnym spôsobom nie je záväzným – slúži len na zistenie verejnej mienky, ktorou sa parlament a komisia môžu, no i nemusia riadiť. Európska komisia sa však rozhodla pre prvú možnosť, pretože ešte dnes má v pláne schváliť návrh na zrušenie každoročného prechodu medzi časmi. 

Návrh musia ešte odobriť parlament a potom jednotlivé členské štáty. Cieľom je, aby bola v otázke časov Európa jednotná, každý štát by tak mal súhlasiť. Ak sa tak udeje, hlavným časom sa stane ten letný.

Problém so striedaním časov si Európska komisia uvedomuje už dlho, samotný prieskum pramení z februárovej štúdie, ktorá mala posúdiť prínosy a riziká striedania časov.

Európska komisia podáva návrh na zrušenie striedania letného a zimného času
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia