Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. júna 2018, 20:11
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Netradičný kút Chorvátska ponúka strmé útesy i delfíny. Nechýba ani jazero slanšie a teplejšie ako more

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO DOVOLENKA MORE
Uložiť Uložené

2 500 slnečných hodín ročne, jedinečná scenéria a nie veľká vzdialenosť od Slovenska. Ideál.

Slovenskému srdcu je najbližšie práve Jadranské more, bezpochýb. Stovky tisíc našincov každoročne počas leta zbalia kufre a vyrazia na niekoľko dlhých dní práve do Chorvátska, aby poleňošili, oddýchli si a dobili baterky ležiac kdesi na pláži či kúpajúc sa v čistej a slanej morskej vode neďaleko ubytovania.

Väčšinou je však treba riešiť veľkú dilemu. Kam sa vybrať? Kde sú najlepšie pláže? Ktorá časť krajiny sa mi najviac páči?

Netradičný kút Chorvátska ponúka strmé útesy i delfíny. Nechýba ani jazero slanšie a teplejšie ako more
Zdroj: commons.wikimedia.org

Už pri pohľade na mapu je chorvátske pobrežie dosť členité. Desiatky väčších i menších ostrovov, zátok, historických mestečiek či národných párkov prinútia každého pravého cestovateľa na chvíľku sa pozastaviť a riadne popremýšľať, kam sa vybrať. Pokiaľ, samozrejme, nie ste typ človeka, ktorému stačí hocakých pár metrov štvorcových pláže, len aby tam bola voda. Sú aj ľudia, ktorým priam nekonečné opaľovanie sa a ničnerobenie lezie na nervy.

A práve preto by sme vám chceli ukázať aj kúsok zaujímavej oblasti, o ktorej ste možno doposiaľ nechyrovali. Nejde o miesto plné ľudí, pláží, zábavy, diskoték, nočného života a podobných vecí, ale o čosi odlišné. O Plitviciach ste už určite niekedy čosi zaregistrovali, ale čo zátoka Telašćica?

Približne v strede pobrežia, niekoľko desiatok kilometrov od Zadaru, leží jeden z najkrajších kútov Chorvátska. Ponúka ho siedmy najväčší ostrov Chorvátska, Dugi otok. V jeho južnejšej časti sa nachádza práve spomenutá zátoka, ktorá má status prírodného parku od roku 1988. Rozprestiera sa na ploche 70 kilometrov štvorcových, z čoho väčšina chráneného územia je práve na mori, keďže obsahuje 300 druhov zvieracej i rastlinnej ríše.

Odporúčané
Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ 24. apríla 2024, 9:30

Na prvý pohľad jednoznačne najviac zaujmú strmé útesy. Vznikli veľmi dávno a týčia sa do výšky desiatok metrov nad hladinou mora. Domáci ich nazývajú ako stene, čo môžeme jednoducho preložiť ako steny. Sú domovom dvoch endemitov, desiatok druhov zvierat a rastlín, z ktorých hneď niekoľko sa ukrýva v tmavých jaskynkách pod vodou.

Pre ľudí sú k dispozícii aj netradičné výhľady. Najlepší z nich je práve z Grpašćaku vysokého 161 metrov nad morom, ktoré v jeho blízkosti dosahuje hĺbku zasa 85 metrov.

Netradičný kút Chorvátska ponúka strmé útesy i delfíny. Nechýba ani jazero slanšie a teplejšie ako more
Zdroj: commons.wikimedia.org

Ak máte predsa radšej vodu, lákavo vyzerá aj slané jazero Mir. Je kúsoček od otvoreného mora. Na dĺžku dosahuje skoro kilometer a na šírku 300 metrov. Najväčšia hĺbka činí 6 metrov, čo nie je extrémne veľa. Je slanšie ako more, čo zapríčiňuje, že príliš veľa fauny a flóry v ňom nefiguruje a taktiež je oproti morskej vode aj teplejšie.

Na záver vám ešte prikladáme cenník vstupu.

Domov
Zdieľať
Diskusia