Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2017, 13:02
Čas čítania 0:00
Marek R.

Fanúšikovia Legie Varšava si choreom pripomenuli Varšavské povstanie, počas ktorého nacisti zabili 160 000 bezbranných civilistov

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Poliaci na minulosť nezabúdajú.

Fanúšikovia Legie Varšava sú známi svojimi perfektnými choreami, o čom sa presvedčila dávnejšie aj samotná UEFA, ktorej venovali odkaz a vo včerajšom zápase predkola Ligy majstrov opäť ukázali, čoho sú schopní. 1. augusta, teda deň pred samotným zápasom, si totiž v Poľsku pripomínali vypuknutie Varšavského povstania. Išlo o ozbrojené povstanie zorganizované poľskou povstaleckou organizáciou Armia Krajowa v nacistami okupovanej Varšave. Prepuklo 1. augusta 1944 a jeho účelom bolo oslobodiť Varšavu pokiaľ možno ešte pred príchodom Červenej armády a pomocou existujúcej a fungujúcej legitímnej štátnej správy tak znemožniť ustanovenie komunistickej vlády orientovanej na Stalina.

Povstanie však nemalo nádej na dlhodobý úspech bez pomoci z vonka, nacisti sa taktiež dozvedeli o povstaní tesne pred jeho vypuknutím, takže sa stihli včas zorganizovať či zabezpečiť kľúčové miesta. Heinrich Himmler nakázal, aby mesto bolo zničené a obyvateľstvo vyhladené. Žiaľ, tieto rozkazy sa podarilo nacistom splniť. Bolo jedno, či sa človek zúčastnil povstania, obyvateľstvo bolo masakrované bez výnimky a zomierali tak napríklad v ruinách mesta aj malé deti či dokonca novorodenci. Aj kvôli takýmto bezcitným zverstvám odpor povstalcov stúpal a podarilo sa im spôsobiť značné straty na strane nepriateľa, no ani to nestačilo. Povstanie sa končí 2. októbra toho roku víťazstvom Nemecka. O život prišli tisícky povstalcov, asi 160 000 až 200 000 bezbranných civilistov a okolo 700 000 obyvateľov bolo vyhnaných z mesta, ktoré zostalo zničené. 

A keďže Poliaci na minulosť nezabúdajú, rozhodli sa fanúšikovia Legie pripomenúť zverstvá nacistov pred zápasom proti Astane. Čo sa týka samotného zápasu, Legia síce vyhrala 1:0, ale v Kazachstane prehrala 1:3, takže nakoniec nepostupuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia