Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2017, 18:40
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Miesto užívania luxusu zachraňuje prírodu. Miliardár si dal postaviť loď nielen na čistenie oceánov od plastu

TECH NÓRSKO
Uložiť Uložené

Klobúk dole.

Má slúžiť na vedecké účely, rôzne expedičné misie, ale i na čistenie plastového odpadu nachádzajúceho sa v oceánoch. Za viac ako 180-metrovou loďou stojí nórsky biznismen s menom Kjell Inge Røkke, ktorý na jej zhotovenie vynaloží značnú časť zo svojho bohatstva v hodnote takmer 2,7 miliardy dolárov, pričom ju plánuje využívať aj ako výletnú loď pre svoju rodinu. REV (Research Expedition Vessel) vraj zvládne denne pozbierať a roztaviť okolo piatich ton po hladine plávajúceho plastu.

Na palube modernými technológiami nabitého plavidla by malo byť až 60 vedcov vrátane 40 členov posádky, píše web BusinessInsider. Okrem iného sa tam zmestí až 36 hostí. K dispozícii budú vedecké laboratória, poslucháreň, dve pristávacie plochy pre helikoptéry, kapacity na detailné monitorovanie životného prostredia a tiež garáž pre malý čln. Tonáž ozrutnej lode dosahuje slušných 16-tisíc GT (objem) a maximálna rýchlosť zase 17 uzlov. 

Miesto užívania luxusu zachraňuje prírodu. Miliardár si dal postaviť loď nielen na čistenie oceánov od plastu
Zdroj: Yacht Harbour
Domov
Zdieľať
Diskusia