Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2016, 23:15
Čas čítania 0:00
Marek R.

Andrej Babiš stále na čele s 2,59 miliardami eur, no máme aj druhého miliardára. Kto sa však ešte ocitol medzi desiatimi najbohatšími Slovákmi?

ZAUJÍMAVOSTI ANDREJ BABIŠ FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Prvenstvo Andreja Babiša sa zdá byť neohrozené.

Slovenská verzia svetového magazínu Forbes zverejnila svoj už pravidelný rebríček najbohatších Slovákov, v ktorom môžeme vidieť, či sa do tejto elitnej skupinky dostal niekto nový, prípadne či si už stáli účastníci prilepšili alebo pohoršili oproti minulým rokom. A dopadlo to nakoniec tak, že prvá desiatka si viac než slušne prilepšila. Ich majetok sa zväčšil o takmer dve miliardy eur a celkovo činí hodnotu 8,2 miliardy eur. 

Ako už z nadpisu viete, najbohatším Slovákom je aj naďalej Andrej Babiš, ktorý sa len nedávno ocitol napríklad na druhom mieste v rovnakom rebríčku od Forbes, len zameranom na českých boháčov. Polepšil  si o 220 miliónov eur a jeho majetok dosahuje takmer 2,6 miliardy. Najväčší nárast majetku však dosiahol Ivan Chrenko z developerskej firmy HB Reavis, ktorého majetok narástol až o 290 miliónov eur a Ivan sa tak behom roka stal novým slovenským miliardárom. Ktorých 25 Slovákov sa teda môže pochváliť najväčším majetkom?

25. Jozef Antošík - 80 miliónov eur (Tento alebo Ryba Žilina)

24. Vladimír Poór - 90 miliónov eur (ZOŠ Trnava, Biotika)

23. Michal Lazar - 100 miliónov eur (Optifin Invest)

22. Alexej Beljajev - 100 miliónov eur (Optifin Invest)

21. Slavomír Hatina - 120 miliónov eur (Biatec Group, Ex-Slovnaft)

20. Jozef Oravkin - 130 miliónov eur (Penta Investments)

19. Ivan Kmotrík - 160 miliónov eur (Grafobal Group)

18. dediči Viliama Pančíka - 200 miliónov eur (HB Reavis)

17. Anton Zajac - 230 miliónov eur (ESET)

16. Richard Marko - 310 miliónov eur (ESET)

15. Maroš Grund - 310 miliónov eur (ESET)

14. Martin Kúšik - 430 miliónov eur (Ex-Penta Investments, Odyssey 44)

13. Evžen Balko - 430 miliónov eur (Třinecké železárny, Minerfin)

12. Ján Moder, 430 miliónov eur (Třinecké železárny, Minerfin)

11. Mária Blašková a rodina - 430 miliónov eur (Třinecké železárny, Minerfin)

10. Ivan Jakabovič - 500 miliónov eur (J&T Finance Group)

Na chvoste desiatky najbohatších Slovákov nájdeme Ivana Jakaboviča z Bratislavy. Vyštudoval fakultu hospodárskej informatiky na Ekonomickej univerzite v rodnom meste. V detstve túžil po tom, že sa jedného dňa stane smetiarom, no neskôr sa ukázal jeho talent a cit pre peniaze. Svoju kariéru odštartoval v roku 1992  v známej spoločnosti Procter & Gamble, ktorá sa špecializuje na kozmetické a čistiace výrobky. Prielom však nastal, keď s Patrikom Tkáčom založili J&T Securities v roku 1994.

9. Jozef a Patrik Tkáčovci - 520 miliónov eur (J&T Finance Group)

O jedno miestečko vyššie nájdeme Jakabovičovho parťáka spolu s jeho otcom Jozefom. Jozef pôsobí ako predseda predstavenstva J&T Finance Group, jeho syn Patrik je zas podpredsedom predstavenstva. 

7./8. Rudolf Hrubý - 570 miliónov eur (ESET)

ESET, spol. s.r.o. je slovenská softvérová firma. Hlavné sídlo má v Bratislave v Aupark Tower, pobočky má v Buenos Aires, San Diegu, Sao Paule, Montreale, Singapure, Prahe, Krakove, Košiciach a v Moskve. Je zastúpená vo viac ako 180 krajinách sveta. O to viac poteší, že ju založili práve šikovní Slováci, medzi ktorými bol aj Rudolf Hrubý. A stalo sa tak v obývačke.

7./8. Peter Paško - 570 miliónov eur (ESET)

Na delenom siedmom mieste nájdeme kolegu Rudolfa Hrubého a Miroslava Trnku, Petra Pašku, ktorí spolu stáli pri zrode ESETu.

5./6. Tomáš Chrenek - 590 miliónov eur (Moravia Steel, Agel)

Tomáš Chrenek je český podnikateľ slovenského pôvodu a nepatrí len k najbohatším Slovákom, ale aj k najbohatším Čechom. Medzi najbohatších ľudí v našich dvoch krajinách sa dostal v 90. rokoch minulého storočia počas takzvanej kupónovej privatizácie.

5./6. Miroslav Trnka - 590 miliónov eur (ESET)

Svoje posledné zastúpenie má spoločnosť ESET na piatom mieste, a to zásluhou Miroslava Trnku. Spolu s Petrom Paškom je tvorcom prvej verzie oceňovaného antivírusového produktu NOD32. V júli 2014, spolu s Michalom Bláhom, založil nadáciu Zastavme korupciu.

4. Milan Fiľo - 600 miliónov eur (Eco Invest)

Medzi trojicu najbohatších Slovákov sa len tesne nedostal Milan Fiľo, no pri pohľade na svoj majetok určite nesmúti. Na začiatku 90. rokov minulého storočia získal väčšinový podiel v podniku SCP - Severoslovenké celulózky a papierne v Ružomberku. Pôvodne získal svoj za približne 1 miliardu korún. Následne svoj majoritný podiel predal za niekoľko miliárd korún zahraničným investorom. Neskôr napríklad predal aj svoj podiel v televízii Markíza, no je známy aj vďaka verejnoprospešným projektom. Za svoje filantropické činy bol niekoľkokrát odmenený. Bol mu udelený titul čestného občana mesta Ružomberok a v roku 2004 tiež ocenenie Krištáľové krídlo v oblasti hospodárstvo za jeho aktivity v Ružomberskom regióne, podporu zamestnanosti, kultúry, športu a iné.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

 

Miloš Čermák zpovídá Miroslava Trnku, zakladatele společnosti ESET. #ESETDays

Fotka uverejnená používateľom ESET Česká republika (@esetcz),

3. Jaroslav Haščák - 630 miliónov eur (Penta Investments)

Meno, ktoré ste pravdepodobne v top trojke aj čakali. Jaroslav Haščák spolu s Marekom Dospivom a Martinom Kúšikom založili v roku 1994 investičnú skupinu Penta Investments. Haščák je však kontroverzná osoba, keďže je jeden z hlavných aktérov takzvanej kauzy Gorila. Mal sa stretávať s politikmi a diskutovať s nimi o províziách a úplatkoch. Rozhovory, ktoré sú opísané v spise, však označil za nepravdivé. Oproti minulému roku si Haščák prilepšil o rovných 100 miliónov eur.

2. Ivan Chrenko - 1,02 milardy eur (HB Reavis)

Najväčší skokan v rebríčku a druhý milardár na Slovensku, to je Ivan Chrenko z nadnárodnej developerskej skupiny HB Reavis. Majetok mu za posledný rok vzrástol o 290 miliónov eur. HB REAVIS Slovakia je developerská spoločnosť založená v roku 1993. Patrí medzi najvýznamnejších developerov v krajine. Zameriava sa na projekty v segmente kancelárskych, obchodných a logistických nehnuteľností. HB REAVIS Slovakia je súčasťou medzinárodnej skupiny HB REAVIS Group, ktorá okrem Slovenska pôsobí aj v Poľsku, Maďarsku, Českej Republike, Spojenom kráľovstve a v Turecku. Čo sa týka samotných projektov, stoja napríklad za Auparkom či Apollo Business Centrom.

1. Andrej Babiš - 2.59 miliardy eur (Agrofert Holding)

Druhý najbohatší Čech a suverénne najbohatší Slovák, to je Andrej Babiš. Je zakladateľom Agrofertu a pod tento holding patria desiatky dcérskych spoločností. Okrem toho aj vstúpil do českej politiky a aktuálne je ministrom financií. Minulý rok sa jeho majetok odhadoval na 2,37 miliardy eur.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

 

@jaromirjagrofficial s Andrejem Babišem Jak se vám líbí Jardovo háro? #jaromirjagr#andrejbabis#czechpolitic#jagr

Fotka uverejnená používateľom Czech Ice Hockey Team (@czechicehockeyteam),

Domov
Zdieľať
Diskusia