Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2016, 15:08
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Slovenský dokument produkovaný držiteľom Oscara sa predstavuje prvým trailerom

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Desaťročná cesta na bicykli okolo sveta v novom tuzemskom filme.

Smutné pravidlo, že na Slovensku sa nič zaujímavé netočí, prestáva byť skutočnosťou. V našich kinách tento rok zabodovali tvorcovia Červeného kapitána a štafeta ambicióznych projektov sa naďalej posúva. Tentoraz na pole dokumentárnych filmov. A prekvapivo sa nerieši tuzemská látka, ale príbeh zrozumiteľný celému svetu.

Kórejčan Okhwan Yoon, absolvent práva a úspešný podnikateľ sa v roku  2001 rozhodol zavesiť svoju kariéru a doterajší život na klinec, vysadol na bicykel a vydal sa na cestu okolo sveta. Táto jeho cesta trvala 10 rokov a mala okrem hľadania nového zmyslu života ešte vyšší cieľ. Zjednotiť severnú a južnú Kóreu. Prežil nehody, únos v Sudáne, bicykloval s maláriou, dokonca držal protestnú hladovku v Londýne. Jeho cestu zachytáva prekvapivo slovenský film režiséra Mareka Mackoviča. Ten tomuto projektu obetoval sedem rokov svojho života a teraz konečne prichádza s prvým trailerom.

 

 

S postavou Okhwana  sa diváci mohli prvýkrát stretnúť v projekte Life in a Day produkovanom Ridley Scottom a Kevinom Macdonaldom (Posledný škótsky kráľ, Oscar za dokument One day in September). Druhý menovaný vyzval ľudí zo všetkých kútov sveta, aby natočili krátke videá počas jedného dňa a zverejnili ich na Youtube. Z týchto záznamov sa zostihal celovečerný dokument,  ktorý mapoval jeden celý deň na našej planéte. Medzi príspevkami 80.000 užívateľov z 192 krajín sveta použitými vo filme bol aj materiál z tohto filmu. Držiteľ ceny Akadémie je takisto podpísaný ako výkonný producent tohto slovenského dokumentu. Film odsnímal jeden z našich najlepších domácich kameramanov Martin Štrba (Hoříci keř, Záhrada, Treba zabiť Sekala). Držiteľ dvoch Českých levov a ďalších 12 nominácií je zárukou, že okrem silného a celosvetovo univerzálneho príbehu sa bude v tomto počine na čo pozerať aj po vizuálnej stránke.  

Slovenský dokument produkovaný držiteľom Oscara sa predstavuje prvým trailerom
Zdroj: Filmpark

Okhwan na ceste za slobodou má premiéru v našich kinách už tento mesiac, konkrétne od 9. júna. Reakcie z tohtoročného Fabiofestu sú veľmi kladné, takže to vyzerá, že sa máme na čo tešiť a byť hrdí na ďalší vydarený domáci film.

Zaujal vás trailer? Vydáte sa na Okhwanovu púť naprieč svetom do kina? 

Domov
Zdieľať
Diskusia