Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2016, 17:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Za Spectre 13 by sa nehanbilo ani Apple. S hrúbkou iba 1 cm patrí medzi najtenšie notebooky na svete

TECH
Uložiť Uložené

Spoločnosť HP predstavila nový ultrabook, ktorý prináša nielen luxusný vizuálny vzhľad s vynoveným logom, ale aj rekordne tenkú konštrukciu.

Avizovanej novinky, ktorá mala dokázať položiť na lopatky aj MacBook od kalifornského giganta, sme sa síce dočkali, ale tam to aj hneď končí. Okrem solídneho spracovania a prémiových materiálov ultrabook Spectre s 13-palcovým displejom totiž nič také prevratné neprináša. Konštrukčné prevedenie kĺbov spájajúcich obrazovku s hlavnou časťou tela je možno zaujímavé, ak sa však pozriete na riešenie spoločnosti Lenovo v jej hi-tech notebookoch, prevedenie od HP v tom momente stráca svoju atraktívnosť. A najzaujímavejšiu časť technických špecifikácií tentokrát nepredstavuje rozlíšenie displeja a ani výdrž batérie. Inžinieri venovali pozornosť predovšetkým hrúbke kovového tela, ktorá dosahuje iba 10,4 milimetra. Oproti iným produktom z podobnej modelovej kategórie ide o celkom výrazný rozdiel a ten je dokonca badateľný aj pri porovnaní s 12.9 (13,5 mm) alebo dokonca 9.7-palcovým (13 mm) iOS tabletom iPad Pro.

Za Spectre 13 by sa nehanbilo ani Apple. S hrúbkou iba 1 cm patrí medzi najtenšie notebooky na svete

HP Spectre 13 skrýva v útrobách hardvérovú výbavu, akú v súčasnosti nájdeme vo väčšine priemerných ultrabookov od viacerých renomovaných výrobcov. Pri zobrazovaní poslúži IPS displej vo Full HD rozlíšení, na pripájanie príslušenstva sú zase k dispozícii až tri obojstranné USB Type-C sloty, dáta uložíme na rýchly 256/512 GB SSD disk a výkon dostal na starosti buď procesor Intel Core i5 alebo i7, ktorým asistuje až 8 GB operačná pamäť RAM. Na výber sú teda až dve mierne rozdielne verzie, pričom tá lepšia má pochopiteľne aj mierne vyššiu cenovku. A aby bolo pri vysokom zaťažení zabezpečené dostatočné chladenie, prítomnú tepelnú trubicu dopĺňajú ešte dva výkonné a zároveň tiché ventilátory. Hoci minuloročný MacBook Air 13" zvláda až okolo 12 hodín, 9 a pol hodinová výdrž batérie na jedno nabitie je stále obdivuhodné číslo, ktoré robí zo Spectre od HP celkom schopného konkurenta. Túto elegantnú novinku z tmavého hliníku a ľahkých karbónových vlákien si preto obľúbia najmä náročnejší používatelia túžiaci po tradičnom notebooku bez dotykovej vrstvy či konvertibilnom tele.

Predpredaj Spectre 13 začína od 25. apríla za sumu okolo 1 170 alebo 1 249 dolárov, kde už záleží iba od nárokov zákazníka. Na pultoch obchodov sa objaví niekedy počas mája. V ponuke bude ešte aj špeciálna edícia z 18-karátového zlata či šperkov od Swarovski.

Za Spectre 13 by sa nehanbilo ani Apple. S hrúbkou iba 1 cm patrí medzi najtenšie notebooky na svete
Za Spectre 13 by sa nehanbilo ani Apple. S hrúbkou iba 1 cm patrí medzi najtenšie notebooky na svete

Technické špecifikácie HP Spectre 13

  • 13.3-palcový Full HD displej
  • ochranné sklo Gorilla Glass 4
  • procesor Intel Core i5 alebo i7
  • grafický procesor Intel HD 520 iGPU
  • 8 GB operačnej pamäte RAM
  • 256 alebo 512 GB SSD disk
  • 3x USB Type-C port, dva ponúkajú podporu pre Thunderbolt 3.0 a USB 3.1
  • váha: 1.11 kg
Domov
Zdieľať
Diskusia