Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. apríla 2024, 19:39
Čas čítania 0:52
Radoslava Juračková

Pod povrchom Austrálie sa vraj nachádza najväčší asteroid na svete. Kráter môže dosahovať veľkosť až 500 kilometrov

ZAUJÍMAVOSTI ASTEROIDY AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Vedci prišli s prelomovým objavom.

Vedci pri skúmaní zemského povrchu narazili na obrovský asteroid a jeho kráter, ktorý sa údajne ukrýva pod Austráliou, informuje Unilad. Výskumníci o tom napísali v štúdii, ktorú zverejnili v odbornom magazíne The Conversation.

Výskum vykonávali geológovia Andrew Glikson a Tony Yeates. Kráter po asteroide, ktorý sa vraj nachádza pod povrchom Austrálie, má na základe ich štúdie priemer odhadom viac ako 320 míľ, čo je v prepočte takmer 515 kilometrov.

Ak sa jeho rozmer potvrdí, bude to najväčšie teleso, ktoré kedy dopadlo na Zem. Doposiaľ najväčšie krátery na svete sú The Vredefort Crater v Južnej Afrike a Chicxulub Crater, ktoré majú veľkosť 100 míľ, čo je približne 160 kilometrov. Nový objav je tak v porovnaní s nimi niekoľkonásobne väčší.

Asteroid.
Asteroid. Zdroj: Pixabay

„Štruktúra má všetky náležitosti, ktoré by sa od rozsiahleho telesa dali očakávať. Napríklad magnetické merania oblasti Deniliquin (pozn.: oblasť, kde našli asteroid) odhaľujú symetrický vzor vlnenia v kôre okolo jadra. Spôsobil ho pravdepodobne náraz, pretože extrémne vysoké teploty tvoria intenzívne magnetické sily,“ uviedol v štúdii pre The Conversation výskumník Glikson o novom objave.

Odporúčané
Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo 2. augusta 2023, 9:30

Aj napriek svojej veľkosti zostáva pod povrchom. „Keď zasiahne Zem asteroid, vytvorí kráter s jadrom. Je to podobné, ako keď kvapne voda, keď hodíte kamienok do kaluže,“ vysvetlil vedec dôvod, prečo je asteroid skrytý. Teleso vraj môže milióny rokov erodovať, meniť svoje štruktúry a postupne sa strácať.

Domov
Zdieľať
Diskusia