Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
12. apríla 2023 o 9:40
Čas čítania 0:47

Veľká zmena pre slovenských dovolenkárov. Takto budú po novom fungovať diaľnice v Chorvátsku, pokutovať ťa môžu aj na pumpe

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na dodržiavanie nového systému bude dozerať 74 mobilných jednotiek.

Poznáme detaily o dlho pripravovanej zmene výberu mýta v Chorvátsku. Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov momentálne hľadá dodávateľa pre nový systém elektronického výberu mýta.

Podľa portálu Jutarnji.hr budú poplatky za mýto vyúčtované v závislosti od odjazdených kilometrov a emisnej triedy vozidla. Výška mýta by sa pritom mohla líšiť počas letnej sezóny a cez víkendy. 

Diaľnice
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Spustenie už v roku 2025 

Elektronický systém by mal byť na 1 312 kilometroch chorvátskych diaľnic nainštalovaný v roku 2025 a stáť by mal 100 miliónov eur.

Nový mýtny systém bude fungovať na základe dvoch metód. Vodiči budú môcť využívať tzv. ENC zariadenia nainštalované priamo vo vozidlách, ktoré mýtne brány automaticky naskenujú, alebo pomocou snímania tabuliek EČV.

Pred vstupom do Chorvátska sa vodiči budú musieť zaregistrovať do mýtneho systému cez internet alebo mobilnú aplikáciu. V systéme treba uviesť údaje o evidenčnom čísle vozidla, krajinu registrácie vozidla, jeho emisnú triedu, ako aj spôsob platby.

19. augusta 2024 o 14:33 Čas čítania 1:31 Vlastniť nehnuteľnosť pri mori je opäť jednoduchšie Vlastniť nehnuteľnosť pri mori je opäť jednoduchšie

Na dodržiavanie nového systému bude dozerať 74 mobilných jednotiek vybavených systémom „núteného“ výberu so schopnosťou pokutovať vodičov, ktorí mýto nezaplatili.

Mobilní kontrolóri budú kontrolovať vozidlá aj na parkoviskách, pumpách či odpočívadlách v blízkosti diaľnic. Systém výberu mýta bude prepojený so systémom hraničnej polície a európskym informačným systémom dopravných alebo vodičských preukazov.

Domov
Zdieľať
Diskusia