Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
10. apríla 2023, 19:23
Čas čítania 2:41

Vysvetľujeme: Čo je v tajných dokumentoch z Pentagónu, odkiaľ sa vzali a prečo Ukrajina mení vojenské plány

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dokumenty sa minulý mesiac objavili na platforme sociálnych médií Discord.

Internetom sa posledné týždne šíria utajované dokumenty z Pentagónu. Majú obsahovať vzácne informácie o práci americkej špionážnej služby a Washington sa teraz obáva, že by to mohlo ohroziť citlivé zdroje a narušiť dôležité zahraničné vzťahy. Ukrajina už v dôsledku úniku informácií údajne zmenila niektoré zo svojich vojenských plánov.

Pripravili sme pre teba stručný prehľad o uniknutých dokumentoch. V prípade záujmu o viac správ o vojne na Ukrajine klikni sem.

O čom sú dokumenty?

Ide o desiatky dokumentov, ktoré mali vzniknúť vo februári a v marci. Podľa denníka New York Times obsahujú napríklad informácie o ruskej a ukrajinskej vojenskej stratégii, detailne rozoberajú aj plány USA a NATO podporiť a pomôcť ukrajinskej armáde, ktorá sa pripravuje na útok proti ruským vojakom.

Hoci v dokumentoch nie sú konkrétne plány jednotlivých bojov (teda kde, kedy a ako presne bude Ukrajina útočiť), obsahuje množstvo iných dôležitých údajov. Skúsený ruský vojenský stratég z nich podľa NYT môže čerpať a včas upraviť ruské plány.

7. mája 2024, 9:30 Čas čítania 5:41 Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo

V dokumentoch je napríklad zmienený americký raketový systém HIMARS (Mobility Artillery Rocket System), ktorý má k dispozícii ukrajinská strana. Môže ňou zasiahnuť vzdialené ciele a útočiť na kľúčovú infraštruktúru alebo muničné sklady. Z dokumentov sa dá vyčítať, akou rýchlosťou systém funguje, čo môže ruskej strane pomôcť.

Cennými informáciami pre Moskvu sú napríklad aj harmonogramy dodávok zbraní či informácie o slabinách ukrajinskej výzbroje, protivzdušnej obrany a pripravenosti pred chystanou protiofenzívou. Sú tam aj informácie o ukrajinských zásobách, všeobecne dokumenty odhaľujú slabiny.

Uniknuté informácie sa však netýkajú iba vojenských operácií na Ukrajine. Odhaľujú aj rozsah amerického odpočúvania kľúčových spojencov vrátane Južnej Kórey, Izraela a Ukrajiny.

Sídlo Ministerstva obrany Spojených štátov amerických.
Sídlo Ministerstva obrany Spojených štátov amerických. Zdroj: DoD photo by Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force.

Odkiaľ sa dokumenty šíria?

Dokumenty sa začali šíriť začiatkom marca na Discorde, konkrétne v kanáli pre Minecraft. Neskôr sa dostali na známe extrémistické fórum 4chan a odtiaľ sa rozšírili do prokremeľských kanálov na Telegrame. Ide o fotografie pokrčených vytlačených strán dokumentov, pôsobia tak, že boli fotené narýchlo.

Nie je jasné, odkiaľ a ako sa na internet dostali. Rusko obvinenia zo zapojenia do úniku dokumentov odmietlo.

Sú dokumenty pravé?

Dokumenty označené ako tajné pripomínajú denné správy Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, ktoré nie sú verejne dostupné, a sú datované od 23. februára do 1. marca.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Pravosť dokumentov sa doteraz nepotvrdila, ale niektoré ich časti považujú odborníci za autentické. Pre CNN to potvrdili zdroje z americkej vlády. Vyzerá to tak, že časti dokumentov boli upravené: napríklad straty na ruskej strate sú podhodnotené a strany na ukrajinskej strane nadhodnotené, čo môže slúžiť k šíreniu dezinformácií.

Napríklad sa v dokumente píše, že počas vojny bolo zabitých 16 000 až 17 500 ruských vojakov a až 71 500 ukrajinských. Podľa Pentagónu a ďalších analytikov je však zranených alebo mŕtvych až 200 000 ruských vojakov (z toho 43 000 padlých) a viac ako 100 000 ukrajinských (z toho okolo 17 500 padlých), informuje ďalej NYT.

Ukrajinský vojak máva z tanku počas cvičenia na vojenskej základni v Záporožskej oblasti na juhu  Ukrajiny v stredu 5. apríla 2023. Vojaci kontrolovali počas cvičenia pripravenosť techniky na bojové nasadenie.
Ukrajinský vojak máva z tanku počas cvičenia na vojenskej základni v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny v stredu 5. apríla 2023. Vojaci kontrolovali počas cvičenia pripravenosť techniky na bojové nasadenie. Zdroj: TASR/AP

Čo to znamená pre medzinárodnú spoluprácu?

Pentagón spustil vyšetrovanie v snahe zistiť, ako k úniku došlo, vplýva totiž na národnú bezpečnosť USA a aj ďalších krajín. Podľa zdrojov CNN už Pentagón sprísnil kontrolu toku prísne tajných dokumentov, ku ktorým majú prístup stovky ľudí vo vláde.

Konkrétne v prípade spolupráce s Ukrajinou môže únik narušiť dôveru. Jeden z dokumentov odhaľuje, že USA sledovali aj Volodymyra Zelenského. To nie je prekvapujúce, povedal zdroj blízky Zelenskému, ale ukrajinskí predstavitelia sú hlboko frustrovaní únikom informácií.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Vďaka špionážnej práci Spojených štátov dostávala Ukrajina veľmi presné informácie o pozíciách a plánoch ruskej armády, podarilo sa jej tiež zabiť niekoľko generálov a iných vysokopostavených hodnostárov. 

Smrť takto vysokopostavených vojenských hodnostárov priamo na bojisku nie je bežnou záležitosťou. Na porovnanie, americký generál naposledy zahynul pri vnútornej sabotáži v roku 2014 v Afganistane a predtým žiadny americký generál nezomrel viac ako 40 rokov. Na to, ako je možné, že v roku 2022 zomierajú ruskí generáli pri frontovej línii, sme sa pýtali expertov. Tu nájdeš ich odpovede.

USA a Ukrajina dlhodobo budujú svoj diplomatický vzťah, a rozsiahly únik citlivých informácií, ktoré sú momentálne dostupné po celom svete, tento vzťah môže naštrbiť. Diplomati z ďalších krajín, ktorých sa únik týka, sú takisto frustrovaní. Podľa dokumentov totiž USA špehovalo ako nepriateľov, tak aj spojencov.

Domov
Zdieľať
Diskusia