Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
10. apríla 2023, 11:50
Čas čítania 0:43

Dobrá správa: pred pár rokmi im hrozilo vyhynutie, konečne sa ich počty zvyšujú. Populácia tigrov v Indii rastie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Je to dobrá správa pre celý svet.

Populácia tigrov v Indii, kde ich momentálne žije najviac na svete, presiahla už 3000 jedincov. Vyplýva to z ich posledného sčítania zverejneného v nedeľu. Sčítanie prebieha každé štyri roky a tigre sa sčítavajú pomocou kamerových pascí a počítačového programu, ktorý vie rozoznať každého jedinca. India je v súčasnosti domovom 75 percent celosvetovej populácie tigrov.

Indický premiér Naréndra Módí povedal, že je to úspech nielen pre Indiu, ale aj pre celý svet.

Odhaduje sa, že v roku 1900 žilo na celom svete vyše stotisíc tigrov. V dôsledku odlesňovania a ľudskej aktivity prišli o 93 percent svojho teritória a v súčasnosti sa vyskytujú len v 13 krajinách sveta, uvádza Medzinárodný zväz ochrany prírody a prírodných zdrojov.

Ich populácia do roku 2010 klesla na rekordné minimum, keď dosiahla len asi 3200 jedincov. V tom istom roku sa India spolu s ďalšími 12 krajinami zaviazali, že do roku 2022 zdvojnásobia populáciu tejto mačkovitej šelmy.


Predpokladá, že sa v roku 1947, keď India nadobudla nezávislosť od Británie, žilo v Indii približne 40-tisíc tigrov. Ich počet však do roku 2006 klesol len na 1411. Odvtedy však tento počet neustále stúpa.

Domov
Zdieľať
Diskusia