Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
6. apríla 2023 o 8:05
Čas čítania 0:49

Už schytali tvrdú kritiku. Na nové testy v slovenských autoškolách sa sťažujú inštruktori, našli v nich otázky z 50-ročných osnov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa inštruktorov autoškôl sú niektoré otázky príliš odborné a pre študentov zbytočné.

Uchádzači o vodičský preukaz začali od 1. apríla absolvovať skúšky po novom. Tie už však čelia kritike zo strany inštruktorov autoškôl. Teoretické testy po veľkej reforme prebiehajú elektronicky priamo na polícii, čím sa mal zefektívniť ich priebeh, no podľa inštruktorov sú teraz niektoré otázky príliš odborné, informuje RTVS.

Žiadatelia o vodičský preukaz sa po novom musia učiť napríklad aj konštrukciu vozidiel, ich údržbu alebo predpisy týkajúce sa dokladov. Podľa inštruktorov sú niektoré otázky určené pre mechanikov. Združenie autoškôl na základe vlastnej analýzy zistilo, že časť otázok v nových testoch pochádza z učebných osnov z roku 1970.

Polícia je diskusii otvorená

„Ak je vačkový hriadeľ umiestnený v hlave valcov, hovoríme o ventilovom rozvode a typ OHC je správna odpoveď. Preberali sme to s mnohými inštruktormi, sú to konštrukčné otázky, ktoré sú veľmi odborné,“ vysvetľuje majiteľ autoškoly Zdeno Bartók v RTVS.

Inštruktori okrem iného kritizujú aj to, že napriek vysokému záujmu zahraničných uchádzačov o vodičský preukaz sú testy len v slovenskom jazyku.

Polícia už na kritiku stihla zareagovať. Diskusii s inštruktormi je údajne otvorená, ba čo viac, inštruktori podľa policajnej hovorkyne Denisy Bárdyovej môžu navrhnúť rôzne zmeny v otázkach, ktorými sa následne bude polícia ochotne zaoberať. Nateraz sa však nič nemení a nové elektronické testy budú pozostávať z aktuálnych otázok.

Autoškoly po novom prejdú zmenami.
Autoškoly po novom prejdú zmenami. Zdroj: TASR/Pavol Zachar Autoškola NOBE
Domov
Zdieľať
Diskusia