Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
4. apríla 2023, 15:10
Čas čítania 0:29

NATO má nového člena. Fínsko sa stalo 31. členskou krajinou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Fínsko sa oficiálne stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie.

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Práve v deň 74. výročia založenia tohto obranného zoskupenia bola pred sídlom NATO v Bruseli pri slávnostnom ceremoniáli vztýčená fínska vlajka.

Prístupové dokumenty Fínska odovzdal v Bruseli minister zahraničných vecí Pekka Haavisto. „Je to historický deň,“ povedal podľa agentúry DPA generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Vstup Fínska do NATO odobrilo minulý týždeň Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie. Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a požiadali v máji 2022 spoločne o vstup do NATO.

Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup Švédska je však naďalej v nedohľadne, nerozhodli o ňom Turecko ani Maďarsko – a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Aboodi Vesakaran, Marek Studzinski
Domov
Zdieľať
Diskusia