Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. apríla 2023, 8:54
Čas čítania 0:34

NATO sa pripravuje na veľkú zmenu vedenia. Na čelo Aliancie sa môže prvýkrát postaviť žena

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nové vedenie sa bude voliť už v októbri.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová má šancu stať sa novou najvyššou predstaviteľkou NATO. S odvolaním sa na diplomatický zdroj to v piatok uviedli britské noviny The Sun. Ak by ju zvolili, bola by historicky prvou ženou vo vedení Aliancie.

Ursula von der Leyen
Zdroj: TASR/AP

Viacero členských krajín Severoatlantickej aliancie podľa správy navrhuje, aby von der Leyenová prevzala vedenie organizácie v októbri tohto roka, keď sa očakáva, že súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ukončí svoje pôsobenie vo funkcii. Jeho mandát predĺžili trikrát a na poste je celkovo už takmer deväť rokov.

Britské zdroje pre The Sun tiež povedali, že Londýn by pravdepodobne vetoval vymenovanie von der Leyenovej, bývalej nemeckej ministerky obrany, a to vzhľadom na jej údajne slabé výsledky vo vedení nemeckých ozbrojených síl.

Nemecké noviny Welt am Sonntag informovali, že medzi popredných kandidátov na Stoltenbergovho nástupcu patria španielsky premiér Pedro Sánchez a britský minister obrany Ben Wallace.

Domov
Zdieľať
Diskusia