Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. marca 2023, 6:29
Čas čítania 1:17

Fínsko vstúpi do NATO, už mu nič nebráni. Turecko urobilo dôležitý krok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Naopak, vstup susedného Švédska do Aliancie je stále v nedohľadne.

Poslanci tureckého parlamentu schválili vo štvrtok večer žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie. 


Prítomní poslanci jednomyseľne podporili vstup tejto severskej krajiny do NATO dva týždne po tom, ako sa verejne za jej prijatie vyjadril turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko tak odobrilo prijatie Fínska ako vôbec posledná krajina Aliancie, a to len niekoľko dní po tom, ako to spravilo aj Maďarsko. Fínsku zostávajú na oficiálny vstup už len formálne kroky.

Naopak, vstup susedného Švédska do Aliancie je stále v nedohľadne, píše agentúra AP. Zatiaľ ho totiž neodobrilo Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že vyjadrili podporu rozširovaniu NATO.


Fínsko a Švédsko spoločne požiadali o vstup do NATO v reakcii na vojnu, ktorú začalo vlani Rusko na Ukrajine. Vstup akejkoľvek krajiny do Aliancie musí odobriť všetkých jej 30 členských štátov.

„Ako spojenci budeme poskytovať aj dostávať ochranu“

Fínsky prezident Sauli Niinistö sa vo štvrtok neskoro večer poďakoval 30 členským štátom NATO za to, že podporili vstup jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie. „Chcem sa poďakovať každému z nich za ich dôveru a podporu. Fínsko bude silným a schopným spojencom, odhodlané podporovať bezpečnosť Aliancie,“ uviedol na Twitteri. „Tešíme sa na to, že čo najskôr uvítame aj pripojenie Švédska,“ dodal. 

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Obdobne sa vyjadrila aj fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá sa na sociálnych sieťach poďakovala členom NATO za podporu. „Ako spojenci budeme poskytovať aj dostávať ochranu. Budeme sa navzájom brániť. Fínsko stojí teraz aj v budúcnosti pri Švédsku a podporuje jeho žiadosť,“ napísala na Twitteri.


Hlasovanie Turecka privítal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „Vítam hlasovanie... na dokončenie ratifikácie fínskeho vstupu. Vďaka nemu bude celá rodina aliančná silnejšia a bezpečnejšia,“ napísal na Twitteri.

Domov
Zdieľať
Diskusia