Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
24. marca 2023, 21:00
Čas čítania 0:48

Už tento víkend si pospíme o hodinu menej. V noci zo soboty na nedeľu sa mení čas na letný

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K posunu hodiniek dochádza dvakrát do roka najmä kvôli šetreniu energie a lepšiemu prispôsobeniu sa svetelným podmienkam.

Už tento víkend dôjde k úprave zimného času na letný. Každoročná zmena času nastane tento rok v noci zo soboty 25. marca na nedeľu 26. marca. V nedeľu o 2.00 h stredoeurópskeho času posunieme hodiny vpred na 3.00 h.

Práve pre túto zmenu si pospíme o hodinu menej, respektíve bude posledná marcová nedeľa o hodinu kratšia ako ostatné dni. Späť na zimný čas budeme hodinky posúvať až o sedem mesiacov neskôr. Tento rok sa k zimnému času vrátime v nedeľu 29. októbra.

Prečo meníme čas?

K posunu hodiniek dochádza dvakrát do roka najmä kvôli šetreniu energie a lepšiemu uspôsobeniu sa svetelným podmienkam. Na letný čas meníme hodiny z dôvodu efektívneho využívania denného svetla v letných mesiacoch. Takáto zmena potom umožňuje ľudom tráviť viac času v exteriéri na slnku.

Naopak, v zime posúvame hodiny dozadu z dôvodu využitia denného svetla v ranných hodinách, keď najviac ľudí využíva dopravné prostriedky na prepravu.

Mnohým však tieto časové posuny nevyhovujú, a tak Európska únia dlhodobo rokuje o úplnom zrušení striedania času. K tomu by mohlo dôjsť najskôr v roku 2026, no je možné, že sa celý proces predĺži. Ak by sa predstavitelia štátov EÚ dohodli, vo výsledku by potom mali všetky krajiny EÚ jednotný čas.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Aphiwat chuangchoem
Domov
Zdieľať
Diskusia