Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
23. marca 2023, 17:29
Čas čítania 0:53

Maďarsko vyhlásilo, že by Putina nezatklo, aj keď je naňho vydaný medzinárodný zatykač. Vysvetlilo to kreatívnym spôsobom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal medzinárodný zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine.

Ruského prezidenta Vladimira Putina, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal medzinárodný zatykač, by v prípade príchodu do Maďarska tamojšie orgány nezadržali. Podľa servera privatbankar.hu to vo štvrtok v Budapešti oznámil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Na jeho zadržanie v Maďarsku údajne neexistuje zákon

„Nemôžeme zatknúť ruského prezidenta, pretože zákon, ktorý by to umožňoval, nebol vyhlásený,“ povedal Gulyás s odvolaním sa na Rímsky štatút, ktorý položil základy fungovania ICC. Dokument z roku 1998 síce Maďarsko podpísalo, avšak nebol zverejnený v maďarskom vestníku, preto podľa maďarského práva táto medzinárodná zmluva nie je platná, spresnil.


Šéf úradu vlády dodal, že podľa postoja vtedajšieho prezidenta Jánosa Ádera a vlády je dohoda v rozpore s maďarskou ústavou, preto ju nebolo možné vyhlásiť bez zmeny ústavy.


ICC minulý piatok vydal zatykač na Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí do Ruska, čo je vojnový zločin. Pre podobné obvinenia vydal ICC zatykač aj na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Člen EÚ a NATO, no aj spojenec Ruska

Maďarsko sa dlhodobo považuje za najbližšieho spojenca Ruska v rámci európskeho bloku. Premiér Maďarska Viktor Orbán váhal aj s udelením sankcií voči Rusku po tom, čo krajina napadla Ukrajinu, upozorňuje CNN. 


Podľa Kyjeva od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára 2022) deportovali do Ruska viac než 16 000 ukrajinských detí. Mnohé z nich mali skončiť v domovoch či sirotincoch.

Orbán, Putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia