Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
20. marca 2023, 8:21
Čas čítania 0:35

Slovenský reťazec predával toxickú potravinu. Ak ju máte doma, okamžite sa jej zbavte, obsahuje nebezpečný kov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štátna veterinárna a potravinová správa SR upozorňuje na nebezpečnú potravinu, ktorá sa objavila na pultoch slovenských obchodov.

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky na svojej stránke upozornila na nevyhovujúci výrobok, ktorý sa objavil na pultoch známeho obchodného reťazca COOP Jednota. Je ním fazuľa farebná škvrnitá.

RVPS odobrala vzorku potraviny, v ktorej zistili prekročený obsah kadmia. Potravinová správa vykonala kontrolu v supermarkete v Kalnej nad Hronom. Výrobok s označením dávky L:H-2720 a minimálnou lehotou trvanlivosti do 03. 11. 2023 pochádza z Číny.

Odborníci v potravine zistili prekročený obsah kadmia 0,075 mg/kg (max. limit 0,04 mg/kg), čo nie je v súlade s nariadením Komisie, podľa ktorého sa určuje maximálna hodnota niektorých látok v potravinách. 

fazuľa
Zdroj: svps.sk

Úrad verejného zdravorníctva SR na svojom webe uvádza, že kadmium je mäkký striebrobiely kov, ktorý sa v prirodzenom množstve vyskutuje bežne v prírode. Jeho zvýšené množstvo však v ľudskom organizme môže spôsobiť chronickú toxicitu, má vplyv na hustotu kostí a kardiovaskulárny systém. Z výskumov vyplýva aj to, že je pre ľudí karcinogénny.

Domov
Zdieľať
Diskusia