Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
19. marca 2023, 19:45
Čas čítania 0:41

Bratislava začala bojovať s komármi. Vedenie mesta už vyslalo do Vajnôr profesionálnych sypačov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Daná oblasť je už postriekaná larvicídom. Komáre by sa tak nemali vôbec vyliahnuť.

V Bratislave už začali zasahovať proti komárom. Vo Vajnorskom rybníku našli aktívne larvy, okolie preto zasypali larvicídom BTI, ktorý zabráni vývoju skôr, ako sa dospelé komáre vyliahnu. Magistrát o tom informuje na Facebooku.

Prvý zásah proti komárom v roku 2023.
Prvý zásah proti komárom v roku 2023. Zdroj: Facebook/Bratislava hlavné mesto

Pravidelný monitoring v meste prebieha ešte pred začiatkom sezóny komárov (tá je od apríla do septembra). Starajú sa oň zamestnanci a zamestnankyne a v hlavnej sezóne aj dobrovoľnícka skupina Lovci komárov. „Základom sú odbery v teréne pomocou odberných žufaniek. Namerané počty lariev zaznačujeme do apky, dáta následne vyhodnotia naši špecialisti, ktorí v prípade nadlimitných hodnôt okamžite vysielajú na zásah našich sypačov,“ vysvetľuje mesto proces.

15. júla 2022, 14:30 Čas čítania 7:03 Kliešťa nevykrúcaj ani nepotieraj, komáre priťahujú aj farby. Experti radia, ako zatočiť s nepríjemným hmyzom Kliešťa nevykrúcaj ani nepotieraj, komáre priťahujú aj farby. Experti radia, ako zatočiť s nepríjemným hmyzom

„BTI (bacillus thuringiensis israelensis) sa získava z baktérie žijúcej v pôde a efektívne eliminuje larvy komárov, pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Výhodou BTI je, že je pri jeho aplikácii v správnom čase a správnej koncentrácii až 100 % účinný voči larvám komárov v liahniskach – komáre teda eliminujeme ešte predtým, ako nám môžu piť krv.“

Profesionálni sypači potom prichádzajú oblasť zasypať ručne alebo pomocou dronov. Oblasť potom znovu skontrolujú. K lovcom sa môžeš pridať aj ty cez tento formulár.

Domov
Zdieľať
Diskusia