Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
10. marca 2023, 9:25
Čas čítania 0:41

Slovákov potrápi víchrica s nárazmi až 160km/h. Počasie cez víkend bude poriadne turbulentné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo viacerých oblastiach preto vydali výstrahy druhého stupňa.

Slováci sa v sobotu 11. marca musia pripraviť na nepríjemné počasie. Víkend budú sprevádzať silné vetry a víchrice, ktoré budú miestami dosahovať rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu. Zároveň sa v sobotu opäť ochladí. Priemerné denné teploty sa budú pohybovať v rozmedzí od 1 stupňa Celzia na severe až do 8 stupňov Celzia na východe.

Meteorológovia zároveň vydali výstrahy druhého stupňa v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Tvrdošín. SHMÚ uvádza, že nárazový vietor na horách predstavuje nebezpečenstvo pre turistov, ale aj horolezcov. V týchto okresoch takisto hrozí tvorba snehových jazykov a závejov, ktoré môžu skomplikovať dopravu.

Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť najmä na severe krajiny, a tak by šoféri mali zvýšiť opatrnosť na cestách. V týchto regiónoch môže dôjsť aj k miernemu sneženiu.

Výstrahy druhé stupňa pred nárazovým vetrom vydali meteorológovia aj na území západného Slovenska. V týchto oblastiach môže dosahovať rýchlosť až 105 kilometrov za hodinu „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uzatvárajú odborníci.

Mapa výstrah na sobotu 11. marca 2023.
Mapa výstrah na sobotu 11. marca 2023. Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia