Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. marca 2023, 7:43
Čas čítania 0:54

Šéf FBI potvrdil hrozivé správy o pôvode koronavírusu. Celosvetovú pandémiu zrejme spôsobil únik z laboratória čínskej vlády

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dodal však, že v tejto súvislosti stále prebieha vyšetrovanie a v súčasnosti tak nemôže poskytnúť celý rad bližších informácií, ktoré sú tajné.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie usudzuje, že pandémiu koronavírusu s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil únik z laboratória v čínskom meste Wu-chan. Uviedol to v rozhovore pre americkú televíziu Fox News zverejnenom v noci na stredu riaditeľ tohto amerického vyšetrovacieho orgánu Christopher Wray.


„FBI už nejaký čas usudzuje, že za vznikom pandémie je s najväčšou pravdepodobnosťou možný laboratórny incident vo Wu-chane,“ uviedol Wray. Práve v tomto čínskom meste sa v roku 2019 koronavírus prvýkrát vyskytol.


Wray ďalej uviedol, že FBI sa domnieva, že celosvetovú pandémiu, ktorá zabila milióny Američanov, spôsobil možný únik z laboratória kontrolovaného čínskou vládou. Dodal však, že v tejto súvislosti stále prebieha vyšetrovanie a v súčasnosti tak nemôže poskytnúť celý rad bližších informácií, ktoré sú tajné.


Šéf FBI zároveň obvinil Čínu, že robí všetko, čo je v jej silách, aby prekazila a zahmlila snahy Spojených štátov a iných krajín, ktoré chcú zistiť viac o pôvode pandémie koronavírusu.


Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pritom len v pondelok uviedol, že v rámci americkej vlády stále neexistuje jednotný názor týkajúci sa pôvodu koronavírusu.


Denník The Wall Street Journal však počas víkendu informoval, že americké ministerstvo energetiky dospelo k záveru, že pandémiu choroby COVID-19 mohol spôsobiť únik vírusu z laboratória v Číne.


Peking tieto tvrdenia poprel, pričom hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning uviedla, že vyšetrovanie pôvodu koronavírusu by malo byť vedeckou záležitosťou a nemalo by sa politizovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia