Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
27. februára 2023, 22:10
Čas čítania 1:15

Až tretine Slovákov v roku 2022 klesol mesačný príjem. Ťažko uveriť, koľko ľudí nemá absolútne žiadnu finančnú rezervu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Až 60 % Slovákov deklarovalo, že počas uplynulého roka zmenili svoje finančné správanie. Najčastejšie tak, že obmedzili výdavky.

Až 31 % Slovákov vo veku 18 až 60 rokov klesol minulý rok mesačný príjem. Prieskum o osobných financiách si od agentúry Focus objednala spoločnosť mBank.

Sociológ a riaditeľ agentúry Martin Slosiarik tvrdí, že ide často o ľudí, ktorí majú nižšie vzdelanie a „pracujú v menej kvalifikovaných profesiách, s čím súvisí aj ich nižší osobný príjem“.

Presne 7 % respondentov prišlo o celý alebo takmer celý príjem, 9 % o jeho väčšinu a 15 % prišlo o menšiu časť svojho osobného mesačného príjmu. „Naopak, približne polovici (52 %) Slovákov sa príjem nezmenil a necelá pätina (17 %) dosiahla počas minulého roka dokonca vyšší príjem,“ uviedla banka.

peniaze
Zdroj: Unsplash/Roman Wimmers

Klesajúca tendencia

Osobný mesačný príjem počas minulého roka poklesol najmä ľuďom z nízkopríjmových domácností. „O svoj celý príjem alebo jeho časť prišlo 37 % respondentov z domácností s čistým mesačným príjmom do 800 eur a 47 % opýtaných s čistým príjmom v domácnosti od 801 do 1 100 eur,“ vyčíslila mBank.


Oproti predchádzajúcim prieskumom ide o klesajúcu tendenciu. V roku 2020 uvádzalo pokles príjmu, vtedy v súvislosti s koronakrízou, až 40 % respondentov a v predminulom roku klesol príjem 32 % opýtaných. Naopak, zvyšovanie osobného mesačného príjmu postupne narastá, zo 7 % v roku 2020 na predvlaňajších 11 %.


Finančnú rezervu majú vyše dve tretiny (69 %) Slovákov vo veku 18 až 60 rokov. Štvrtina (25 %) opýtaných disponuje rezervou približne vo výške jedného mesačného platu a takmer pätina (19 %) má odložené financie vo výške dvoch až troch mesačných výplat. Peniaze pre prípad núdze na úrovni štyroch až šiestich platov má 9 % a 16 % opýtaných si odložilo vyše šesť mesačných platov, vyčíslila firma. Nijakú finančnú rezervu na Slovensku nemá až takmer tretina (31 %) respondentov.

20. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 5:06 Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo

V prieskume až 60 % Slovákov deklarovalo, že počas uplynulého roka zmenili svoje finančné správanie. Najčastejšie tak, že obmedzili výdavky. Viac ako tretina opýtaných v novembri uviedla, že v porovnaní so začiatkom roka začala míňať menej peňazí. Ďalších 18 % začalo pravidelné sporenie a 12 % muselo siahnuť do svojich úspor.

Domov
Zdieľať
Diskusia