Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
25. februára 2023 o 10:02
Čas čítania 1:07

Kanada pošle na Ukrajinu ďalšie tanky Leopard 2, Joe Biden zavrhol čínsky mierový plán medzi Ukrajinou a Ruskom.

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Kanada pošle na Ukrajinu ďalšie tanky Leopard 2, Joe Biden zavrhol čínsky mierový plán medzi Ukrajinou a Ruskom.
Zdroj: TASR/AP

Kanada tak spravila pri príležitosti roku od vypuknutia celoplošnej vojny na Ukrajine.

Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok oznámil, že Kanada sa rozhodla poslať Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2. Kyjevu ich tak celkovo dodá už osem. Trudeau zároveň ohlásil aj sankcie na ďalších 192 ruských fyzických a právnických osôb.

„Kanada je s Ukrajinou solidárna od začiatku konfliktu,“ povedal kanadský premiér na tlačovej konferencii, ktorá sa v Toronte konala pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. „Budeme v tom ďalej pokračovať,“ dodal.

Trudeau odsúdil „agresívnu vojnu“ ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého nazval „nebezpečným, zbabelým a slabým“. Zároveň však dodal: „Vieme, že tento boj sa ešte neskončil.“ Nové kanadské sankcie sú cielené na ruských zákonodarcov, ktorí podporili inváziu na Ukrajinu, ako aj podpredsedov tamojšej vlády, ministrov, predstaviteľov vojenského a obranného sektora či ďalšie osoby z blízkeho okolia Putina vrátane jeho rodinných príslušníkov.

Trudeauova kancelária okrem toho v piatok informovala, že Kanada už do Poľska dopravila prvé štyri tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré prisľúbila Kyjevu. Ukrajinskí vojaci dostávajú v Poľsku výcvik v zaobchádzaní s týmito tankmi, a to od poľských aj kanadských vojakov.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Okrem štyroch ďalších tankov Leopard 2 teraz Kanada posiela Kyjevu aj jedno obrnené vozidlo a ďalšiu muníciu. Nové sankcie ohlásila Kanada na výročie invázie, a to v deň, keď takéto postihy voči Rusku oznámili aj USA v koordinácii so skupinou krajín G7 a takisto Británia i Európska únia.

Čína v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zverejnila 12-bodový dokument o „politickom urovnaní“ tohto konfliktu. Vyzvala pritom Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory, a upozornila aj, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane. Americký prezident Joe Biden tento plán zavrhol, pričom naznačil, že jeho realizácia by bola prospešná len pre Rusko.

Domov
Zdieľať
Diskusia