Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Ivan Koribanič
25. februára 2023, 19:15
Čas čítania 0:53

Pitie Coca-Coly a Pepsi môže zväčšiť veľkosť mužských semenníkov a hladinu testosterónu, ukázala čínska štúdia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Pitie Coca-Coly a Pepsi môže zväčšiť veľkosť mužských semenníkov a hladinu testosterónu, ukázala čínska štúdia
Zdroj: Unsplash/Laura Chouette

Existujú však štúdie, ktoré toto tvrdenie vyvracajú.

Čínska štúdia odhalila, akým spôsobom vplýva pitie Coca-Coly a Pepsi na veľkosť mužských semenníkov a k vyššej hladine testosterónu, píše Nypost. O určenie vplyvu sýtených nápojov na plodnosť a mužské pohlavné orgány sa pokúsila Univerzita Minzu.

Tá skúmala 3 skupiny myší, test trval 15 dní. Zatiaľ čo prvá skupina myší pila výhradne čistú vodu, druhá pila rôzne silnú Coca-Colu. To isté platí aj v prípade tretej skupiny, len s Pepsi. Testy na hlodavcoch zahŕňali kontrolu v podobe váženia semenníkov a odberu krvi. Tú myši absolvovali v prvý, piaty, siedmy, desiaty a pätnásty deň.

Výsledkom je, že pri myšiach, ktoré pili stopercentnú Pepsi, zaznamenali výraznú zmenu. To isté platí aj v prípade čistej Coca-Coly. Tieto skupiny mali vyššie hladiny mužského hormónu v porovnaní so skupinou, ktorá pila iba vodu.

Podľa univerzity záver znie, „že pitie Coca-Coly a Pepsi by mohlo podporiť vývoj semenníkov a zvýšiť testosterón. Tieto zistenia poskytujú vedecký základ na úplne pochopenie účinkov sýtených nápojov na vývoj a reprodukčné funkcie ľudí. Takisto prospievajú pri prevencii dysfunkcie prostaty a rakoviny“.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Záverečná správa je pritom v rozpore s predchádzajúcimi štúdiami, ktoré naznačovali, že sladké nápoje spôsobujú, že muži sú menej plodní. Jeden z prieskumov ukázal, že 2 500 mužov, ktorí vypili denne liter kolového nápoja, mali o 30 % menej spermií ako tí, ktorí ju nepili. Naopak, existujú testy, ktoré ukázali, ako môže kofeín zvýšiť hladinu testosterónu.

Domov
Zdieľať
Diskusia