Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
23. februára 2023, 15:52
Čas čítania 0:45

Slovensko už dnes zasiahne prachová búrka zo Sahary. Táto kategória ľudí by si na ňu mala dať pozor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Saharský piesok prinesie na naše územie tzv. špinavý dážď.

Na Európu sa valí prachová búrka, ktorá Slovensko zasiahne už dnes. Najlepšia viditeľnosť saharského piesku bude podľa odhadov meteorológov počas piatka, informuje portál iMeteo.sk. 

Nad územím saharskej púšte sa v poslednom čase rozpútala púštna búrka a do atmosféry sa dostalo množstvo prachu, ktorý teraz prúdi naším smerom. Počas piatka sa bude v atmosfére nachádzať približne 590 miligramov prachu na štvorcový meter, čo je nadpriemerná hodnota.

Podľa predpovede bude možné prírodný úkaz pozorovať už vo štvrtok počas západu slnka, keď sa obloha sfarbí do oranžova. Nevšedné sfarbenie oblohy je následkom minerálneho prachu stúpajúceho do výšky 5 až 10 km.

Saharský piesok na naše územie prinesie tzv. špinavý dážď. Zrážky postupujúce cez naše územie na seba naviažu prachové častice, ktoré po dopade na zem znečistia exteriér.

Špinavé autá aj problémy s dýchaním

Prach nemá za následok len špinavé autá, ale aj horšiu kvalitu ovzdušia, ktorá môže ohroziť zdravie ľudí. Meteorológovia varujú najmä pacientov s dýchacími tažkosťami.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Obmedziť pobyt v exteriéri by mali najmä chronickí ľudia s dýchacími problémami, ktorým sa môže v týchto dňoch priťažiť,“ píšu na webe a zároveň dodávajú, že krátkodobé vystavenie prachovým čiastočkám by zdravým ľuďom nemalo uškodiť. 

saharský prach, búrka
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia