Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. februára 2023 o 7:56
Čas čítania 0:54

Minulý rok sa ako LGBT+ v USA identifikovalo viac ako 7 % obyvateľov, ukázal prieskum. V budúcnosti toto číslo ešte porastie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prieskum sa uskutočnil cez telefón na vzorke 10 000 dospelých, ktorí dostali otázku, či sa identifikujú ako lesby, gayovia, bisexuáli, transgenderové osoby alebo inak, napríklad ako pansexuáli alebo asexuáli.

Až 7,2 percenta dospelého obyvateľstva v Spojených štátoch sa v roku 2022 identifikovalo ako LGBT+ osoby. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o desatinu percentuálneho bodu. Vyplýva to z prieskumu analytickej spoločnosti Gallup, ktorý bol zverejnený v stredu.

Spoločnosť Gallup zaznamenala v otázke príslušnosti k LGBT+ komunite narastajúci trend. V roku 2012 sa totiž len 3,5 percenta dospelých Američanov identifikovalo ako gayovia, lesby, bisexuáli či transgenderové osoby.

Výskumníci pripisujú zvýšenie počtu LGBT+ osôb mladším generáciám, najmä ľuďom narodeným v rokoch 1997 – 2004, ktorí sa označujú aj ako generácia Z. Až 20 percent dospelých z tejto generácie sa identifikuje ako LGBT+.

U mileniálov je toto číslo nižšie

Toto číslo je však u mileniálov, čiže osôb narodených v rokoch 1981 – 1996, citeľne nižšie. Za homosexuálov, bisexuálov a transgenderových ľudí sa označuje len 11,2 percenta z nich. Spomedzi ľudí narodených v rokoch 1965 – 1980, v generácii X, patrí do LGBT+ komunity len 3,3 percenta osôb.

20. augusta 2024 o 11:00 Čas čítania 1:25 FOTO: Architekti premenili 50-ročný dom v Coachella Valley na moderné sídlo ako vystrihnuté z filmových produkcií FOTO: Architekti premenili 50-ročný dom v Coachella Valley na moderné sídlo ako vystrihnuté z filmových produkcií

Prieskum sa uskutočnil cez telefón na vzorke 10 000 dospelých, ktorí dostali otázku, či sa identifikujú ako lesby, gayovia, bisexuáli, transgenderové osoby alebo inak, napríklad ako pansexuáli alebo asexuáli. Respondenti si mohli vybrať aj viac odpovedí súčasne.

Najväčší počet účastníkov prieskumu sa identifikoval ako bisexuáli, ktorí prevládajú aj medzi mladšou generáciou.  Z výsledkov prieskumu vyplýva, že „počet LGBT+ osôb bude v Spojených štátoch pravdepodobne narastať, tento trend však závisí najmä od mladých ľudí“, vysvetlili výskumníci.

Domov
Zdieľať
Diskusia