Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
17. februára 2023, 12:00
Čas čítania 1:04

Úradnícka vláda môže byť na Slovensku realitou. Podľa Sulíka je júnový termín volieb v rukách prezidentky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa Igora Matoviča je prezidentkina žiadosť iba politická kampaň.

Termín júnových volieb je v rukách prezidentky Zuzany Čaputovej, tvrdí SaS. Ako poukázal predseda strany Richard Sulík, ak hlava štátu vymenuje úradnícku vládu, prakticky celý parlament vrátane SaS odsúhlasí predčasné voľby na jún. 

„Opakovane sme vraveli, že budeme súhlasiť aj s júnovým termínom, ak príde k dohode bývalých koaličných partnerov. Dokonca sme k tomu zorganizovali aj stretnutie, na ktoré neprišiel nikto zo zástupcov OĽaNO či Za ľudí. Vyjadrenie Igora Matoviča, že budú súhlasiť s júnovým termínom, ak prezidentka vymenuje úradnícku vládu, však celú situáciu mení,“ zdôvodnil Sulík s tým, že situáciu môže vyriešiť prezidentka vymenovaním úradníckej vlády, po ktorej by poslanci hlasovali za skorší termín volieb.

Čaputová vo štvrtok 16. februára uviedla, že súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb.

Je to prezidentkina politická kampaň

Predseda strany OĽaNO Igor Matovič však vidí za prezidentkinými požiadavkami iba politickú kampaň. Vo včerajšej relácii Téma dňa na TA3 označil prezidentku za „jednotku falošnosti“. Tým, že prezidentka súhlasila so septembrovým termínom volieb a vyhlásila, že úradnícku vládu nevymenuje.

16. februára 2023, 14:44 Čas čítania 1:04 Matovič, Sulík a Pellegrini reagujú na Čaputovú: To, že sú voľby v septembri, je jej zásluha Matovič, Sulík a Pellegrini reagujú na Čaputovú: To, že sú voľby v septembri, je jej zásluha

Prezidentka Čaputová však súčasnú situáciu označila za neúnosnú a vládu vyzvala k schváleniu júnového termínu. „Tým dala ponuku koaličným stranám a na základe toho vznikla dohoda na septembrovom termíne. Zjavne sa potom zobudila, pozrela si prieskum, že ľudia chcú voľby v júni, a prišla s takouto požiadavkou,“ okomentoval konanie prezidentky Matovič.

Predčasné voľby majú byť 30. septembra. V posledný januárový deň o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR. V piatok sa má začať mimoriadne rokovanie iniciované Smerom-SD o skoršom termíne volieb. Strana navrhuje, aby sa konali 24. júna.

Domov
Zdieľať
Diskusia