Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
14. februára 2023, 7:51
Čas čítania 0:45

Až 40-tisíc mužov odmietlo bojovať za Slovensko, lebo úradom poslali tlačivo. Podľa Naďa by sa aj tak službe vlasti nevyhli

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Službe vlasti by sa v prípade potreby nevyhli ani občania s podpísaným vyhlásením. Štát by ich vo vojnovom stave mohol povolať ako pomocníkov do kuchyne či nemocnice.

Až 40-tisíc Slovákov tento rok podpísalo vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby, informuje portál Aktuality.sk. 

Zákon túto možnosť každoročne do konca januára umožňuje mužom s brannou povinnosťou vo veku od 18 do 55 rokov. Kým v minulosti úrady prijali zopár stoviek žiadostí, v tomto roku vyhlásenie podpísalo rekordné množstvo mužov, ktorým pritom reálna hrozba nehrozí. 

Strach z vojny na Ukrajine aj dezinformácie

Rekordný počet podpísaných vyhlásení hovorí jasne. Slováci majú strach z vojny, ktorá sa odohráva neďaleko našich hraníc na Ukrajine. Paniku na úradoch spôsobili aj dezinformácie, ktoré sa šírili internetom. 

O bezpečnosť našej krajiny sa prioritne stará profesionálna armáda a spojenci z aliancie NATO, ktorí by zasahovali, keby naozaj došlo k napadnutiu Slovenska.

Službe vlasti sa nevyhnú, odkazuje Naď

Minister obrany Jaroslav Naď v Rádiu Expres upozornil, že službe vlasti by sa v prípade potreby nevyhli ani občania s podpísaným vyhlásením.

Podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu by sa mohlo stať, že ich vo vojnovom stave Slovensko môže povolať ako pomocníkov v kuchyni či nemocnici. Za zníženú obranyschopnosť Slovenska Naď viní Fica a Blahu, ktorí podľa neho medzi občanmi šíria poplašné správy o mobilizácii, ktoré sa nezakladajú na pravde.

Jaroslav Naď
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia