Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ilona Hobzová
13. februára 2023, 15:51
Čas čítania 1:12

Prvý český futbalista sa verejne prihlásil k tomu, že je homosexuál. Chcem žiť slobodne a bez strachu, hovorí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Prvý český futbalista sa verejne prihlásil k tomu, že je homosexuál. Chcem žiť slobodne a bez strachu, hovorí
Zdroj: Photo by James Williamson - AMA/Getty Images

Futbalista informoval o veľkom kroku prostredníctvom sociálnej siete.

Futbalista pražskej Sparty Jakub Jankto sa v pondelok otvorene prihlásil k homosexuálnej orientácii. Coming out sa rozhodol urobiť prostredníctvom videa na sociálnych sieťach. Ide vôbec o prvého českého futbalistu, ktorý sa na tento krok odhodlal.

Som homosexuál, už sa nechcem skrývať

„Ako všetci ostatní mám svoje silné stránky, mám svoje slabiny, mám rodinu, mám priateľov. Mám prácu, ktorú robím najlepšie, ako len viem. Už mnoho rokov, so všetkou vážnosťou, profesionálne a s vášňou,“ hovorí Jankto vo videu.

Ďalej dodáva, že chce žiť svoj život slobodne, bez strachu, bez predsudkov a bez násilia, ale s láskou. „Som homosexuál. A už sa nechcem dlhšie skrývať,“ uviedol 27-ročný futbalový reprezentant.

Video nahovoril v angličtine a v komentároch sa okamžite začali objavovať podporné slová od českých aj svetových fanúšikov. Podporu dostáva aj na Twitteri. „Hrdina, ktorý má moju stopercentnú podporu. Práve on totiž vyšliapava cestu stovkám a tisícom ďalších, ktorí žijú alebo budú žiť s obavou z reakcie na niečo, čo je absolútne prirodzené,“napísal bývalý novinár Filip Horký.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jakub Jankto (@jakubjanktojr)

Rozprávalo sa o tom už dlhšie

O tom, že prvý český futbalista sa chystá urobiť coming out, sa hovorilo už niekoľko týždňov. Tému otvoril novinár Luděk Mádl, ktorý však neuviedol konkrétne meno. Na Twitteri sa okamžite začalo špekulovať, o koho ide. Mádl následne uznal, že jeho tweet bola chyba. Viac si o tom môžeš prečítať v komentári na českom Refresheri.

19. marca 2024, 11:30 Čas čítania 1:56 EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD)

Jakub Jankto futbalovo vyrastal v Slavii Praha, ale v A tíme príležitosť nedostal. V osemnástich rokoch zamieril do talianskeho Udinese a jeho ďalšie kroky viedli do janovskej Sampdorie.

V jej drese hral v rokoch 2019 až 2021. Potom rok pôsobil v španielskom Getafe, odkiaľ v lete 2022 zamieril na hosťovanie s opciou prestupu do Sparty. Jankto pravidelne nastupuje aj v českej reprezentácii a na európskom šampionáte v 2020 odohral všetky zápasy.

Domov
Zdieľať
Diskusia