Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
9. februára 2023 o 20:25
Čas čítania 0:40

V Poľsku chcú tínedžerom pod 18 rokov zakázať predaj energetických nápojov. Mohol by začať platiť už budúci rok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Energetický nápoj je trochu ako droga zabalená v cukríku, povedal minister školstva. Lekárska komunita túto myšlienku uvítala.

Poľsko plánuje od roku 2024 zakázať predaj energetických nápojov neplnoletým osobám. Tento návrh zákona predložil poľský minister športu a turizmu Kamil Bortniczuk, informovala stránka NotesfromPoland.

„Litrová fľaša energetického nápoja stojí v obchode pár zlotých a poskytuje toľko kofeínu ako 6 – 8 šálok čiernej kávy. Nevieme si predstaviť, že by dieťa počas prestávky vypilo liter kávy. Energetický nápoj je trochu ako droga zabalená v cukríku,“ povedal minister.

Bortniczuk dúfa, že zákon bude schválený ešte pred koncom súčasného volebného obdobia, ktoré by sa malo skončiť už túto jeseň. 

Žiadne energetické nápoje v školách

Podľa návrhu zákona chce poľská vláda zakázať predaj nápojov obsahujúcich viac ako 150 mg/l kofeínu alebo taurínu všetkým osobám pod 18 rokov.

Jedinou výnimkou by mali byť nápoje, v ktorých sa tieto látky vyskytujú prirodzene bez toho, aby do nich boli akokoľvek umelo pridávané. Energetické nápoje by sa po schválení zákona mali prestať predávať vo vzdelávacích inštitúciách aj v automatoch.

Poľskí lekári túto myšlienku podporili a zároveň vyzvali na spustenie kampane, ktorá by zvýšila povedomie o účinkoch energetických nápojov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia