Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kateřina Viková
7. februára 2023, 8:12
Čas čítania 0:56

Obľúbená univerzita Slovákov v Brne čelí sexuálnemu škandálu. Vyučujúci študentky opíjali a potom od nich žiadali sex

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Študentky, ktoré sťažnosť podali, tvrdia, že sa o neriešených problémoch fakulty vedelo dlho. Obťažovanie zo strany pedagógov zažívali od roku 2013, vyučujúci až donedávna na univerzite aj naďalej pôsobili.

Študentky Masarykovej univerzity v Brne upozornili na nevhodné správanie vyučujúcich z Katedry telesnej výchovy a výchovy k zdraviu v máji minulého roka. Dvojicu pedagógov univerzita v tom čase podmienečne vylúčila a ich správanie odsúdila.

Reakcia školy sa však dievčatám aj verejnosti zdala nedostatočná. Obvinení na škole totiž stále vyučovali a mohli svoje správanie zopakovať. Pedagógov z vyučovania vedenie stiahlo až predminulý týždeň, po tom, čo na kauzu upozornil český server Seznam Zprávy. 

Študentky opíjali a prehovárali k sexu 

Vo svojej výpovedi študentky uviedli, že boli opakovane terčom narážok a komentárov smerovaných na ich vzhľad alebo museli čeliť obťažovaniu počas telocviku. Najhoršie to podľa nich bolo na lyžiarskych výcvikoch. 

Vyučujúci tam mali študentky opíjať a následne prehovárať k sexu. Po odmietnutí fyzického kontaktu s pedagógom niesli následky v podobe nadávok alebo vyhrážok, že ich zo školy nechajú vyhodiť.

Západné univerzity by sa k incidentu postavili ráznejšie

Medzi obeťami sú študentky rôznych ročníkov aj niektoré absolventky. Tvrdia, že sa o neriešených problémoch fakulty vedelo dlho. Niektoré prípady sa mali odohrať už v roku 2013. Masarykova univerzita bude podľa vyhlásenia rektora vyšetrovať, či vedenie v tomto prípade nepochybilo a či bolo riešenie prípadov v súlade s internými nariadeniami. Učiteľov podmienečne vylúčili.

25. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:24 Pred 15 rokmi som pleskol kamošku po zadku. Dodnes ma to trápi a myslím na to, ako privilegovaní muži ubližujú ženskej psychike Pred 15 rokmi som pleskol kamošku po zadku. Dodnes ma to trápi a myslím na to, ako privilegovaní muži ubližujú ženskej psychike

Podľa odborárky Šárky Homfray by na rovnaký prípad reagovali univerzity v západnej Európe alebo Amerike oveľa radikálnejšie. V názore, že by sa situácia mala riešiť rýchlejšie a dôraznejšie, sa zhodujú aj niektorí členovia Akademického senátu Masarykovej univerzity. 

MUNI, Masarykova univerzity v Brne, sexuálny škandál
Zdroj: muni.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia