Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
6. februára 2023, 7:05
Čas čítania 0:59

Na Slovensku bude tento týždeň až –25 °C. Dorazí Elizabeth, varujú meteorológovia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rozsiahla tlaková výš prinesie silné mrazy a pretrvá na Slovensku celý týždeň.

Na Slovensko tento týždeň príde Elizabeth – rozsiahla tlaková výš, varujú meteorológovia. Očakávať môžeme silné mrazy, na niektorých miestach až do –25 stupňov Celzia.

Elizabeth, ako tento jav nazvali nemeckí vedci, k nám bude prinášať stabilné, slnečné, no mrazivé počasie a na Slovensku pretrvá celý týždeň, informuje portál iMeteo.sk.

„Snehová pokrývka sa počas týždňa bude postupne stabilizovať spolu s tým, ako jednotlivé vrstvy snehu budú premŕzať. Celý nadchádzajúci týždeň nás totiž bude ovplyvňovať Elizabeth,“ píše portál.

„Od utorka nás čaká vlna slnečného počasia. Okrem stabilného počasia, ktoré bude do našej oblasti prinášať táto tlaková výš, bude okolo nej do Európy od severovýchodu zatekať veľmi chladný vzduch. V dôsledku toho nás čakajú celodenné mrazy a nočné teploty hlboko pod bodom mrazu,“ uvádza.

O podobných prognózach informuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Podľa neho môže teplota v dolinách a kotlinách v pondelok (6. 2.) ojedinele klesnúť pod mínus 20 stupňov Celzia. Súvisieť to má práve s presunom tlakovej výše do našej oblasti.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Najvýraznejší pokles teploty tak opäť nastane v Banskobystrickom kraji, na Gemeri, dolnom Spiši a pod Tatrami, kde sa na snehovej pokrývke ojedinele ochladí aj pod mínus 20 stupňov Celzia. Ďalšiu noc budú podmienky pre nočné vychladzovanie ešte vhodnejšie a bude tak väčšinou ešte chladnejšie,“ priblížil SHMÚ.


Vplyvom tlakovej výše má podľa ústavu takisto slabnúť vietor. „Do rána bude fúkať ešte na východe, lokálne aj na západe,“ doplnil. Meteorológovia očakávajú aj menej oblačnosti. „Akurát na severe ešte ostane náveterná nízka oblačnosť, no v priebehu noci od severozápadu pribudne vyššia oblačnosť,“ dodali.

Domov
Zdieľať
Diskusia