Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Daniel Mikolášik
5. februára 2023, 9:24
Čas čítania 1:40

Ruský dôstojník, ktorý pózoval s lebkou ukrajinského vojaka, je vážne zranený. Postrelili ho do hlavy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Luhanskej oblasti bol vážne zranený v oblasti hlavy.

Ruský odborník na politický marketing a dôstojník ruskej armády Igor Mangušev, ktorý sa preslávil tým, že vlani v lete na verejnosti pózoval s lebkou údajne zavraždeného ukrajinského vojaka, bol za nejasných okolností vážne zranený v oblasti hlavy.


K incidentu došlo na Ruskom okupovanom území Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Informácia o zranení sa objavila aj na Manguševovom kanáli na platforme Telegram a správu o ňom priniesli aj ruské a ukrajinské médiá.

29. augusta 2022, 12:22 Čas čítania 1:13 VIDEO: Ruský neonacista vystúpil pred davom ľudí s lebkou v ruke, vraj zavraždil ukrajinského vojaka VIDEO: Ruský neonacista vystúpil pred davom ľudí s lebkou v ruke, vraj zavraždil ukrajinského vojaka

Tieto zdroje spresnili, že Manguševa previezli na neurochirurgické oddelenie v okupovanom meste Kadijivka, pre ktoré Rusko používa názov Stachanov. Lekári u Manguševa konštatovali strelné poranenie hlavy. Stav zraneného označili lekári za stabilne vážny s nepriaznivou prognózou.


Ruské i ukrajinské médiá informujú, že Mangušev nebol zranený v boji, ale že ho niekto postrelil zblízka. Bližšie podrobnosti nateraz nie sú známe, ale viaceré médiá špekulujú, že Mangušev sa dostal do sporu s príslušníkmi čečenských jednotiek operujúcich na východe Ukrajiny.


Videozáznam Manguševovho vystúpenia s lebkou z augusta minulého roku mal na sociálnych sieťach veľkú sledovanosť. Mangušev vtedy hovoril, že Rusi na Ukrajine nevedú „vojnu s ľuďmi z mäsa a kostí“, ale „s ideou Ukrajiny ako protiruského štátu“. Tvrdil tiež, že „všetci nositelia tejto myšlienky musia byť zničení“.

„My sme živí a tento chlap je už mŕtvy,“ hovoril vo videu. „Nech zhorí v pekle. Nemal šťastie. Z jeho lebky si urobíme kalich. Nie sme vo vojne s ľuďmi z mäsa a kostí. Sme vo vojne s myšlienkou – Ukrajinou ako protiruským štátom. Musíme deukrajinizovať Ukrajinu. Nezáleží nám na tom, koľko ich musíme zabiť.“

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Ak by sme boli vo vojne s ľuďmi, mohli by sme s nimi uzavrieť mier, ale keďže sme vo vojne s myšlienkou, musíme zabiť každého nositeľa tejto myšlienky,“ pokračoval a pred davom sa priznal, že má na svedomí smrť muža, ktorému lebka patrila.

Lebka, ktorú pritom držal v ruke, podľa neho patrila Ukrajincovi zabitému počas útoku na ukrajinské prístavné mesto Mariupol. Toto jeho tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.


Britský politológ Mark Galeotti o Manguševovi napísal, že nie je „len taký hocijaký ruský žoldnier, ale politický technológ a propagandista“ s údajným prepojením na zakladateľa súkromnej polovojenskej Vagnerovej spoločnosti a „všestranného kremeľského podnikateľa“ Jevgenija Prigožina, a to prostredníctvom svojho mediálneho a poradenského impéria.

Domov
Zdieľať
Diskusia