Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
27. januára 2023, 21:49
Čas čítania 0:40

Z Egypta hlásia prelomový objav. Našli tam možno najlepšie zachovanú a najstaršiu múmiu, akú kedy svet videl

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Múmia muža menom Hekašepes môže mať podľa archeológov viac ako 4 300 rokov.

Egyptským archeológom sa podarilo odkryť faraónsku hrobku neďaleko Káhiry, ktorá obsahuje možno najstaršiu a najzachovanejšiu múmiu, akú kedy odborníci odhalili, informuje Al Jazeera.

Múmiu starú viac ako 4 300 rokov našli na dne 15-metrovej šachty. Tá tvorí komplex čerstvo odhalených hrobiek, ktoré zrejme pochádzajú z obdobia piatej a šiestej dynastie Starej ríše, v blízkosti pyramídy v Sakkáre. Médiá o tom informoval vedúci tímu archeológov Záhí Hawás.

Múmia muža menom Hekašepes obsahovala kryt zo zlatých listov. Nachádzala sa vo vápencovom sarkofágu zapečatenom v malte. „Do sarkofágu som vložil hlavu, aby som lepšie videl, čo sa v ňom nachádza. Bola tam krásna múmia muža, pokrytá viacerými zlatými vrstvami,“ priblížil Hawás.

Šéf výpravy archeológov uviedol, že môže ísť o najstaršiu a zároveň najlepšie zachovanú múmiu, aká bola doteraz v Egypte nájdená. 

Domov
Zdieľať
Diskusia