Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. januára 2023, 12:17
Čas čítania 1:06

Slovákom sa členstvo v EÚ až tak nepozdáva. Najmenej veríme, že Únia je pre nás dobrá vec, ukázal prieskum

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci sa v Eurobarometri ukázali ako krajina, ktorá členstvo v EÚ nepovažuje za veľmi dôležité.

Až 70 percent obyvateľov Slovenska si myslí, že členstvo v EÚ je pre našu krajinu prínosom, za dobrú vec ho však považuje iba 44 percent opýtaných. Pre EÚ ako celok pritom platí, že EÚ považuje za prínos 72 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra, ktorého výsledky zverejnil Európsky parlament.


Podpora EÚ počas ruskej vojny na Ukrajine vo všeobecnosti stúpla. Členstvo v EÚ ako dobrú vec vníma 62 percent opýtaných, čo je jedna z najvyšších úrovní podpory od roku 2007.


Dve tretiny respondentov z celej EÚ, dokopy až 66 percent, považujú členstvo v EÚ za dôležité a 72 percent je presvedčených, že ich krajina z členstva v EÚ profituje.

čaputová
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko nevníma EÚ až tak pozitívne

Iná je situácia na Slovensku. Za dôležité považuje členstvo v EÚ iba 48 percent Slovákov. Ide o najnižšie percento v celej EÚ.


Prieskum Eurobarometra poukázal aj na posilňovanie podpory mieru a bezpečnosti ako jedného z kľúčových dôvodov založenia EÚ: 36 percent respondentov z celej EÚ a 29 percent zo Slovenska ho zaradilo medzi hlavné pozitíva členstva. V porovnaní s prieskumom z jesene 2021 ide o nárast o šesť percentuálnych bodov v rámci celej EÚ a o štyri percentuálne body na Slovensku.


Občania členských krajín sú presvedčení, že EÚ zlepšuje spoluprácu medzi ich krajinou a ostatnými krajinami Únie: platí to pre 35 percent respondentov z EÚ a 27 percent zo Slovenska, a že prispieva k hospodárskemu rastu (30 percent v EÚ, 27 percent na Slovensku).


Pre respondentov zo Slovenska je však najpodstatnejšie, že EÚ im prináša nové pracovné príležitosti (43 percent, priemer v EÚ je 23 percent). Prieskum bol vykonaný v období október až november 2022 na vzorke 26 431 respondentov v 27 krajinách EÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia