Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
11. januára 2023, 9:33
Čas čítania 0:32

Prvá dáma Francúzska údajne chcela, aby Notre-Dame zdobil veľký vztýčený úd so zlatými guľami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Plány však prvej dáme nevyšli a katedrálu opravia podľa pôvodných plánov.

Bývalá francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová píše vo svojej knihe o tom, že prvá dáma Brigitte Macronová by chcela poškodenú katedrálu Notre-Dame zmodernizovať a prerobiť. Katedrálu mal podľa plánov Macronovej zdobiť vztýčený úd, pričom jeho základňa by mala byť obložená zlatými guľami, píše britský denník The Times s odkazom na životopis bývalej francúzskej ministerky kultúry Roselyne Bachelotovej.

Návrhy prezidentovej manželky sa nestretli s pochopením. Katedrálu opravia do pôvodného stavu tak, aby si zachovala historický, umelecký a staviteľský význam pamiatky. Problémom je však stále vnútrajšok katedrály. V roku 2021 unikli plány, o ktorých informoval denník Telegraph. Podľa nich údajne chceli vnútro katedrály prerobiť na politicky korektný lunapark.

Podľa návrhu by mali klasické spovednice či sochy vymeniť za moderné umenie so svetelnými a zvukovými efektmi. Pribudnúť by vraj mali tematické kaplnky, ktoré by sa sústredili na kultúry Afriky a Ázie. 

notre-dam
Zdroj: Wikimedia/Wandrille de Préville/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia