Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
10. januára 2023, 19:18
Čas čítania 1:22

V Nemecku budú môcť gayovia darovať krv. Minister zdravotníctva hovorí o konci nezmyselnej diskriminácie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dnes môžu muži, ktorí majú sex s mužmi, darovať krv len vtedy, ak v posledných štyroch mesiacoch nemali pohlavný styk s novým alebo viac ako jedným sexuálnym partnerom.

Nemecko čoskoro s najväčšou pravdepodobnosťou zruší právny predpis, ktorý znevýhodňuje gayov ako darcov krvi. Krok, ktorý napraví stav vnímaný mnohými LGBTI+ ľuďmi ako kontroverzný, avizoval spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach (SPD). „Diskriminácia mužov, ktorí majú sex s mužmi, musí konečne prestať. Máme nedostatok darcov aj krvi, ktorá zachraňuje životy. Diskriminácia je z princípu zlá,“ napísal na Twitteri.

Minister chce zmenu podľa RND dosiahnuť novelou transfúzneho zákona, ktorá by nemeckú lekársku komoru prinútila k zmene príslušných pravidiel. Pre mužov, ktorí majú sex s inými mužmi, dnes platia prísnejšie pravidlá darovania krvi ako pre iných ľudí. Návrh novely ocenilo aj združenie lesbičiek a gayov Nemecka.

Nemecká lekárska komora bude po prijatí novely povinná do štyroch mesiacov upraviť svoje smernice o darcovstve krvi. „To, či sa niekto môže stať darcom krvi, je otázka rizikového správania, nie sexuálnej orientácie. Ani v tejto téme nesmie dochádzať ku skrytej diskriminácii. (...) Nemecká lekárska komora musí konečne pochopiť to, čo už dávno panuje v spoločenskom živote ako konsenzus,“ varoval minister.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

Dnes môžu muži, ktorí majú sex s mužmi, darovať krv len vtedy, ak počas posledných štyroch mesiacov nemali pohlavný styk s novým alebo viac ako jedným sexuálnym partnerom. Pre všetkých ostatných ľudí sa však štvormesačný zákaz týka len v časti o „často sa striedajúcich partneroch“.

V návrhu novely z dielne ministerstva zdravotníctva sa píše, že sexuálne riziko vedúce k vylúčeniu alebo odloženiu darcovstva možno určiť len „na základe individuálneho správania toho, kto je ochotný darovať“. „Skupinové vylúčenie alebo reštitučné skutočnosti už v tomto smere nie sú prípustné,“ uvádza sa v odôvodnení.

Na Slovensku sú z darovania krvi vylúčení všetci muži, ktorí mali počas ostatných 12 mesiacov sex s iným mužom. Národná transfúzna služba pritom nezisťuje, či ide o stabilného partnera alebo náhodnú známosť. Z darovania krvi sú u nás vylúčení aj ľudia, ktorí majú rizikové sexuálne správanie, z dôvodu rizika prenosu sexuálne prenosných chorôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia