Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
10. januára 2023 o 13:37
Čas čítania 0:39

V Európskej únii je väčší nedostatok liekov ako počas pandémie covidu. Chýbajú antibiotiká aj lieky proti chrípke

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lekárne pociťujú väčšie výpadky ako počas pandémie covidu-19.

V lekárňach po celej Európskej únii chýbajú antibiotiká aj tabletky proti bolesti a horúčke obsahujúce ibuprofén a paracetamol. Zasiahnuť sa chystá aj Európska komisia a chce pomôcť najmä výrobe, informuje Euractiv.

Problém neobišiel ani Slovensko. Pre Noviny.sk sa vyjadrila aj PR manažérka MojaLekáreň.sk Helena Nevečeřalová, podľa ktorej takýto nedostatok liekov nebol ani počas pandémie covidu-19. „V dobe covidu dochádzalo ku krátkodobým výpadkom niektorých liekov, teraz chýba veľa liekov a výpadky sú dlhodobé,“ informovala. 

Šéf slovenských lekárnikov Marián Šóth vysvetlil, že antibiotiká chýbajú najmä z dôvodu, že európsky trh je odkázaný na Indiu a Čínu. Nechýbajú však iba lieky proti chrípke, ale aj špeciálne zložky miešaných liekov. „Vypadávajú nám nielen masti do očí, ale aj základné antibiotiká, chýbajú nám aj lieky na vysoký krvný tlak, na arytmie. Pacienti musia byť poslaní z lekárne naspäť do ambulancií,“ vyhlásil Šóth. 

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ si myslí, že EÚ by sa mala zamyslieť nad tým, akým spôsobom si chrániť a zabezpečovať vlastnú liekovú politiku a trh. 

Anketa:
Mal/-a si problém s kúpou nejakého lieku? 
Áno.
Nie.
Nič som nekupoval/-a.
Áno.
53 %
Nie.
24 %
Nič som nekupoval/-a.
22 %
Domov
Zdieľať
Diskusia