Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
7. januára 2023, 10:04
Čas čítania 0:52

V druhej vlne má byť až 500-tisíc brancov. Rusko podľa Ukrajiny pripravuje ďalšiu mobilizáciu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko druhú vlnu mobilizácie popiera.

Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500-tisíc brancov po tom, čo ich vlani v októbri povolalo 300-tisíc, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka. Informoval o tom v piatok denník The Guardian, podľa ktorého ide o zjavný dôkaz toho, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle ukončiť vojnu na Ukrajine.


Ukrajina sa domnieva, že branci budú súčasťou série ruských ofenzív na jar a v lete na východe a juhu krajiny, povedal zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibitskyj.


Rusko popiera, že pripravuje druhú vlnu mobilizácie. Putin v decembri vyhlásil, že je zbytočné hovoriť o novom povolávaní brancov, a tvrdí, že na Ukrajinu bola vyslaná len polovica tých, ktorí už boli mobilizovaní.


Ruskí predstavitelia vrátane Putina predtým popierali plány na nariadenie mobilizácie, avšak v septembri minulého roka napokon vyhlásili „čiastočnú mobilizáciu“. Putinov cieľ zmocniť sa ukrajinského územia sa nezmenil, ale ruské sily naďalej trpia „vojenskými slabinami“ vrátane počtu vojakov, ktorými disponujú, uviedol v piatok Pentagón.

Washington dúfa, že jeho najnovší balík zbraní pre Kyjev pomôže Ukrajine získať späť územia okupované Ruskom.


„Putin sa nevzdal svojich cieľov ovládnuť Ukrajinu a pokračovať v získavaní jej územia,“ vyhlásila námestníčka amerického ministra obrany pre Rusko a Ukrajinu Laura Cooperová. „Realita ruských slabín – slabín ruských ozbrojených síl – však narazila na tieto ciele,“ povedala Cooperová a dodala, že ruské jednotky trpia aj nízkou morálkou.

Domov
Zdieľať
Diskusia