Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová TASR
28. decembra 2022, 11:55
Čas čítania 1:13

Vyjadrenia budúcej koaličnej strany na LGBTQ ľudí vyvolali v Izraeli protesty. Nová vláda nechce podporovať homosexuálov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Lekári tak budú môcť odmietnuť ošetrovať LGBTQ ľudí v nemocniciach.

Najväčšie zdravotné centrum v Izraeli a pracovníci nemocníc v celej krajine sa ohradili proti výrokom spojencov dezignovaného premiéra Benjamina Netanjahua a vyzvali na prijatie zákona umožňujúceho diskrimináciu LGBTQ ľudí v nemocniciach a vo firmách.


Protesty zdravotníkov sú súčasťou vlny negatívnych reakcií na výroky, ktoré v uplynulých dňoch zazneli z úst politikov strany Náboženský sionizmus. Ide o poslankyňu Orit Malku Strukovú, ktorá sa podľa vlastných slov chce usilovať o takú zmenu antidiskriminačného zákona, aby zamestnanci nemuseli konať proti svojmu náboženskému presvedčeniu a napríklad mohli odmietnuť ošetrovať LGBTQ ľudí v nemocniciach, „pokiaľ je dostatok iných lekárov, ktorí by poskytli starostlivosť“


Jej stranícky kolega Simcha Rotman by toto právo chcel rozšíriť aj na prevádzkovateľov hotelov, aby mohli odmietnuť LGBTQ klientov, „ak to poškodzuje ich náboženské cítenie“.
Premiér Netanjahu v nedeľu kritizoval koaličného spojenca za vyjadrenia podporujúce diskrimináciu LGBTQ ľudí. Deklaroval, že ide o vyjadrenia neprijateľné preňho osobne i pre členov jeho strany. Dodal tiež, že koaličná zmluva „nepovoľuje diskrimináciu LGBTQ ľudí ani neobmedzuje ich práva... ako izraelských občanov“.


Proti návrhom na diskrimináciu LGBTQ ľudí protestovali zdravotníci z celého Izraela, keď v pondelok na sociálnych sieťach zverejnili videá, v ktorých ubezpečujú, že „liečime všetkých“.
Budúca vláda je podľa úvodníka „vládou, ktorá prenasleduje Arabov, menšiny a diskriminuje ľudí na základe náboženstva a iných dôvodov“.


Niekoľko izraelských spoločností v súvislosti s výrokmi poslancov knesetu avizovalo, že nebudú spolupracovať s firmami, ktoré klientov diskriminujú z náboženských dôvodov.
Tretia najväčšia izraelská banka Bank Discount v pondelok zverejnila rozhodnutie svojho predstavenstva, že „nebude poskytovať úvery podnikom alebo subjektom, ktoré diskriminujú klientov na základe náboženstva, rasy, pohlavia alebo sexuálnej orientácie“.


Odchádzajúca izraelská vláda podnikla niekoľko krokov na posilnenie práv LGBTQ ľudí vrátane zrušenia zákazu darovania krvi homosexuálmi a efektívnejšieho prístupu k zmene pohlavia.


Nová vláda, ktorú Netanjahu vo štvrtok predstaví v parlamente, bude vzhľadom na spektrum v nej zastúpených politických strán najpravicovejšia a nábožensky najortodoxnejšia v dejinách Izraela.

Domov
Zdieľať
Diskusia