Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
22. decembra 2022, 12:08
Čas čítania 1:02

AKTUÁLNE: Parlament schválil štátny rozpočet, na rade je Matovič, aby skončil ako minister

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko sa vyhne rozpočtovému provizóriu.

Národná rada SR schválila dva dni pred Vianocami štátny rozpočet na rok 2023. Dohodu o podpore rozpočtu s Richardom Sulíkom avizoval premiér Eduard Heger v utorok.

Súčasťou dohody je aj koniec Igora Matoviča na poste ministra financií, ktorého dočasne nahradí práve premiér Heger.

Zo 136 poslancov za rozpočet hlasovalo až 93. Prešiel teda ústavnou väčšinou. Potvrdila sa tak dohoda koaličných strán OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí s opozičnou SaS o podpore rozpočtu.

Súčasťou rozpočtu sú výdavkové limity, zdanenie ruskej ropy, prepravy plynu, liehu a hazardu. 

Poslanci schválili aj novelu o znížení DPH v gastre a športoviskách z 20 na 10 percent natrvalo. Nižšia DPH mala pôvodne platiť len prvé tri mesiace budúceho roka.

rozpocet
Zdroj: NRSR

Najväčšia opozičná strana Smer ešte pred hlasovaním avizovala, že rozpočet nepodporí, keďže v ňom nie sú úpravy, ktoré žiadala. Robert Fico zároveň vyhlásil, že Richard Sulík je podľa neho „politicky vydieraný“ a nekoná slobodne. Expremiér zároveň vyhlásil, že vláda chce zrušením koncesionárskych poplatkov „zoštátniť“ RTVS. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Za rozpočet zahlasoval aj Tomáš Valášek z PS, ktorý podotkol, že niektoré zmeny sa mu nepáčia. „Za týchto okolností mám na výber medzi nie dobrým, ale o niečo vylepšeným rozpočtom na jednej strane a zamietnutím pomoci ľuďom s cenami energií či gastrosektora na strane druhej. Volím si cestu pomoci ľuďom,“ povedal pred hlasovaním.

Bývalý minister hospodárstva Richard Sulík povedal, že pri hlasovaní o rozpočte prebehlo všetko podľa dohody, a dodal, že je „škoda, že takto to nefungovalo v koalícii“. Pre Denník E však spresnil, že odhlasovanie rozpočtu nie je znakom ďalšej spolupráce.

78. schôdza NR SR bude pokračovať rokovaním až 24. januára.

Domov
Zdieľať
Diskusia