Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. decembra 2022, 21:59
Čas čítania 0:33

Odsúdili zrejme najstaršiu žijúcu páchateľku zverstiev v koncentračných táboroch. Za 10 000 životov dostala podmienku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pred začiatkom súdu žena ušla z domova dôchodcov a niekoľko hodín unikala polícii.

Niekdajšiu sekretárku v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof Irmgard Furchnerovú uznal v utorok nemecký súd za vinnú a odsúdil ju na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody. Obžalovaná bola zo spoluúčasti na vražde viac než 10 000 ľudí. 

Pred začiatkom súdneho procesu sa 97-ročná Furchnerová pokúsila ujsť z domova dôchodcov, kde žije. Niekoľko hodín sa vyhýbala polícii, kým ju zatkli v neďalekom Hamburgu. Vo väzbe strávila päť dní.

V období medzi júnom 1943 a aprílom 1945 pracovala Furchnerová v kancelárii veliteľa tábora Stutthof, dôstojníka jednotiek SS Paula Wernera Hoppeho. Ako jeho sekretárka prepisovala rozkazy a vybavovala korešpondenciu.

Prokuratúra ju obviňovala zo spoluúčasti na „krutej a zlomyseľnej vražde“ viac než 10 000 ľudí a požadovala dvojročný podmienečný trest.

Počas procesu vypovedalo aj niekoľko preživších z koncentračného tábora Stutthof. V tábore, ktorý sa nachádzal v blízkosti dnešného poľského mesta Gdansk, zomrelo podľa odhadov 65 000 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia